Korábban már foglalkoztam podcastekkel, akkor a kedvenc fenntartható életmódról szóló csatornáimat listáztam. Mivel az sorozatnak indult, valószínű, hogy hamarosan új gyűjtéssel jelentkezem, addig is hozok néhány üdítő, humoros, inspiráló és tanulságos podcastet a 21. századi feminizmus fiatal képviselőitől. 

Guilty Feminist

A Guilty Feminist podcast szó szerint mindent érint, nincsenek tabutémák. A 21. századi feminizmusra összpontosít, és a feministákkal kapcsolatos legtöbb kérdés, felvetés a boncasztalára kerül. A csatorna hostja Deborah Frances-White humorista, akit nemcsak kellemes hallgatni, de kiváló házigazda is, és jó érzékkel választja ki vendégeit. Ha most kezded az ismerkedést a feminista podcastekkel, indíts ezzel!

Call Your Girlfriend

Ez a podcast olyan, mint egy nők közötti összekacsintás, vagy mint egy nagytestvér, aki nemcsak vagány, de okos is. A Call Your Girlfriendet három barát hozta létre, akik adásaikban a női barátságokat ünneplik, miközben megerősítenek másokat. Témáik változatosak, mégis egyszerűek, és könnyen bele tudja magát élni az, aki hallgatja az adásaikat. A podcast felhívja a figyelmet arra, hogy rengeteg munka van még hátra a feminizmussal kapcsolatban, és teszi mindezt úgy, hogy a hallgató jobban érzi magát attól, hogy úgy érzi: ebben a munkában neki is helye, szerepe van.

She’s All Fat

The podcast for fat activism, radical self love, and chill vibes ONLY.

Meg is érkeztünk az egyik kedvenc podcastemhez. Sophia Carter podcastjének stábja és vendégei rendkívül sokfélék, beleértve az LMBTQ közösséget, a nőket, a színes bőrűeket, akik a nagyobb testben élőket képviselve kapnak teret, hangot. A podcastből facsarni lehet a humort, miközben a készítők könnyeden, mégis kellő érzékenységgel hirdetik a testpozitivitást. Ezt a csatornát minden önelfogadással és bizonytalansággal küzdő nőnek és férfinak felírnám receptre, de azoknak is ajánlom, akik szélesíteni akarják a látókörüket.

Fotó: Pexels
Women Tech Charge

Végre, végre, végre! Íme a podcast, amely még a feminista csatornák között is egy niche kategóriát képvisel. A Women Tech Charge, ahogy a neve is mutatja, a technológiáról szól, miközben beleszövi adásaiba a különböző feminista kérdéseket és a mindennapi szexizmus problémakörét. Annak ellenére, hogy a podcast vezető szála a technológiai vívmányok köré fonódik, a Women Tech Charge szélesre nyitja az ollót, és összekapcsolja témáit a divattal, a pénzüggyel és a vállalkozói lét aspektusaival.

Note to Self

És ha már tech: a Note to Self podcast a digitális korban felmerülő problémákra, veszélyekre összpontosít. Manoush Zomorodi, a házigazda szó szerint mindent megkérdőjelez. Olyan témákkal foglalkozik, mint a digitális adatvédelem, a biztonságunk megőrzése a 21. században, vagy a kreatív kiégés. Hangsúlyt fektet arra is, hogy hogyan alakítsuk digitális eszközeinket úgynevezett „pozitív eszközökké”, és hogyan tegyünk közösen egy jobb, biztonságosabb világért. 

Feminist Survival Project

Néha fáradtnak és levertnek érzed magad? Vagy azt gondolod, hogy nem vagy elég jó, nem teszel eleget azért, hogy sikeres legyél? Úgy érzed, közeleg a kiégés? Nem vagy egyedül, és nem is csoda, hogy ilyen gondolatok cikáznak olykor a fejedben. Hogyan is lehetnénk teljesen nyugodtak, amikor irreális elvárásokkal nézünk szembe nap mint nap? Vagy hogyan kellene 100%-ban elégedettnek lennünk a testünkkel, amikor bárhová nézünk a digitális korban, a „tökéletesség” mered vissza ránk? A Feminist Survival Project a kimerült, bizonytalan nők mentőöve. Hostjai a „KIÉGÉS: A stresszciklus feloldásának titka” című könyv szerzői, amely segít a nőknek legyőzni a mindennapi küzdelmeiket, hogy megtanuljanak boldogulni az igazságtalan, szexista világban.

Adult Human Female – A Feminist Podcast

Apropó szexizmus. Az Adult Human Female podcast a mindennapi szexizmus kérdéseivel foglalkozik, továbbá megvitatja a világviszonylatban releváns híreket és eseményeket, feltárva, mit jelentenek azok a feminista törekvések szempontjából. A csatorna szót ejt jelenlegi társadalmunkról és a globális politikai helyzetről, valamint megfogalmazza azokat a kihívásokat, amelyekkel a nőknek manapság szembe kell nézniük.

Vénusz Projekt

Kétheti podcast érdekes nőkkel, nem csak nőknek érdekes témákról.

A Vénusz Projekt az első magyar nyelvű podcast, amire felfigyeltem. A csatorna hostjai Solti Hanna és Rutai Lili újságírók, akik a 2019-es indulás óta sok-sok fontos témát feldolgoztak vendégeikkel. Beszélgettek többek között a mellrákról, a BDSM kultúráról, a zero waste életmódról, a menstruációs fájdalomról, a szépség mítoszáról, nemi erőszakről, emberkereskedelemről stb.

MiaFemme

Girltalk tabuk nélkül – társadalmilag vitatott, kényesnek minősülő témákat beszélnek ki a MiaFemme hostjai, vagyis Wilson Luca és Antonia Vai a meghívott vendégiekkel. Olyan témákat szednek ízekre, mint a szex, testpozitivitás, nyitott vagy monogám kapcsolatok, szőrtelenítés, LMBTQ-kérdések, ökofeminizmus. 

Feminist Book Club

Ez a csatorna podcast és könyvklub is egyben; nemcsak a feminista irodalmat népszerűsíti, hanem feminista szerzőket, írókat is bemutat. Renee M. Powers, aki ennek a nélkülözhetetlen poscastnek a házigazdája, vendégeivel együtt elemzi és tárja fel a sokszínűséget, a nők láthatóságát az irodalomban, miközben egy izgalmas olvasólistával is ellátja a hallgatóikat.

Girl Tales: Feminist Fairytales for a New Generation

Végül, de határozottan nem utolsósorban; a Girl Tales podcast talán könnyednek és szórakoztatónak tűnik, de valójában ez az egyik legfontosabb projekt a feminista világban. Az újragondolt tündérmesék, amelyeket egy sokszínű csapat írt, megmutatják fiataloknak, hogy a nemi szerepek átalakultak. Karaktereik azt jelképezik, hogy bármivé válhatunk, amivé csak akarunk, akármilyen is a biológiai nemünk.

Szerző: Zahorján Ivett, kiemelt kép: Unsplash

Previous
Next