Tomcsányi Dórival, noha már pályája kezdeti szakaszától kezdve követem a ténykedéseit, 2018-ban találkoztam először, akkor Rómában mutatta be aktuális kollekcióját egy közös rendezvényünkön. Érdekelt, hogy mi minden történt vele és a márkájával azóta, hogyan élték túl a Covidos időket, milyen hatással van működésükre a jelenlegi gazdasági helyzet, na és mi a helyzet az új kollekciójával, ezért kértem egy interjút tőle…

Hogyan éltétek túl a világjárvány időszakát (akkoriban, ha jól emlékszem, a csőd szélére kerültetek), és mennyire tudtatok profitálni a külső segítségekből, amiket kaptatok?

A Covid időszakában az első ijedtség után szerencsére nagyon erős marketinget kapott a hazai divat és dizájn, a  „vedd a hazait” és hasonló szlogenek miatt. Emellett szerencsére gyorsan tudtam alkalmazkodni a piaci igényekhez, kijöttünk az  „itthonról otthonra” szabadidős kollekciónkkal, illetve saját mintás maszkokat kezdtünk gyártani, és így sikerült átfordítani az amúgy nem kedvező helyzetet. Ezen felül segített a Covid alatt kiírt pályázat is, amely lehetőséget teremtett, hogy gépparkot frissítsünk és új csapattagokat vegyünk fel, amire óriási szükség volt. Összességében az elmúlt pár év sikeresnek tudható be, azonban már érezhető egy újabb visszaesés az energetikai-gazdasági válság miatt.

Az aktuális gazdasági helyzet konkrétan milyen formában hat a márka működésére? Vannak/voltak átalakulások nálatok az elmúlt időszakban?

Ahogy említettem, az elmúlt két évben elindult egy növekedés, nagyon nagy volt a kereslet a ruháinkra, ez azonban most visszaesett. Sajnos nagyon érezhető a változó gazdasági helyzet: az alapanyagok szinte hetente drágulnak, a szállítás és a rezsi költségei körülbelül a duplájukra nőttek. Ennek köszönhetően nekünk is árat kellett emelnünk, mint mindenki másnak. Igyekszünk alkalmazkodni ehhez a helyzethez is, ahogyan tudunk, de számítunk további visszaesésre.

Általában a kelet-európai kulturális hagyományból merítesz ihletet. Mi az, amit különlegesnek, inspirálónak tartasz ebben a tradícióban, kultúrkörben?

Ebben nőttem fel, ez az identitásom része. Továbbá úgy érzem, van ennek egy olyan egyedisége, ami egy nyugati országban vagy a tengerentúlon élő számára egzotikusnak hathat, bár számunkra otthonos. Szeretem ennek a régiónak az esztétikáját, hiszen egy nagyon erős kulturális hagyomány keveredik szinte már balkáninak mondható hangulattal. A kedvenc időszakom még a globalizáció előtti textil- és formatervezés, mert ebben nagyon erős lokalitás érzékelhető, ami egyedivé teszi ezeket a tárgyakat.

Már kapható a tavaszi-nyári kollekció. Mesélj egy kicsit róla, hogyan született meg, mik a legfőbb sajátosságai, milyen anyagokhoz, mintákhoz, fazonokhoz nyúltál ezúttal?

A nyári kollekció – a tavaly őszi folytatásaként – a márka 10 éves fennállását ünnepli, a legnépszerűbb printjeink újragondolásával. Régi bútorkárpitra emlékeztető virágminták keltik életre a mára letűnt Club Aligát, a szocialista elit irigyelt luxus nyaralókomplexumát, a repülőgép-minta pedig az egykori kelet-európai jet set vágyott életstílusát juttatja eszünkbe. A ’80-as évek egyik állandó kelléke, és egyik személyes kedvencem, a csíkos szatyor humoros printekben éled újra, illetve megjelennek a Kádár kockák is, amelyeknek eredeti változata a 2019-es tavasz-nyári szezonban született, és Katharina Roters fotográfus munkássága inspirálta.

Látható és érzékelhető, hogy zöldül a márka. Milyen konkrét lépéseket tesztek a fenntarthatóság érdekében?

Törekszünk és eddig is törekedtünk nagyrészt természetes anyagokkal dolgozni, csak európai gyártók anyagait használjuk, illetve annyit rendelünk és varrunk, amennyire valóban igény van. A stúdiónkban készül minden egyes ruha a megrendelést követően, így nem gyártunk felesleges raktárkészletet. Igyekszünk minél fenntarthatóbban működni, nemrég a textilhulladékunk felhasználására indítottunk egy projektet: a szabásnál leeső textildarabokat egy magyar céggel ledaráltatjuk és töltetként a díszpárnákban használjuk újra. Így gyakorlatilag minden egyes centi alapanyagot felhasználunk.

Jobb esetben minden márkának az lenne a célja, hogy fenntarthatóság felé haladjon, és/de mivel a tudatos vásárlóréteg mérete is növekszik, vannak olyan brandek, akik a profit növelése miatt, vagy mert nincsenek tisztában maguk sem a tényekkel, fals információkat osztanak meg arról, hogy például melyik anyag honnan vagy miből származik, mennyire fenntartható stb. Te mit gondolsz erről?

Ehhez nem tudok nagyon kapcsolódni, távol áll tőlem ez a fajta gondolkodás, én az őszinteségben hiszek. Persze ez meglátszik a vállalkozás profitján is :D. Mi igyekszünk mindent transzparensen kezelni, a webshopon található termékek mindegyikéhez leírjuk, hogy milyen alapanyagból készült, hol gyártották és mennyi idő alatt varrtuk. Bízom benne, hogy hamarosan lesz valamiféle reguláció annak érdekében, hogy ne lehessen a vásárlókat megtéveszteni.

Örömmel tapasztaltam, hogy nagyobb méretekben is gyártotok, illetve a fazonok, szabásvonalak tekintetében is törekedtek a sokféleségre. Van rá esély, hogy idővel még inkább body-inclusive legyen a márka, vagyis várhatóak további méretek, méretállások? 

2-3 évvel ezelőtt próbáltunk bevezetni nagyobb méreteket is, de nem tapasztaltunk igényt rá. Mivel nem egy nagy, globális márka vagyunk, így az a pár vásárlónk, aki esetleg nem találja meg a méretét a webshopban, általában felveszi velünk a kapcsolatot és természetesen ráigazítjuk a ruhát.

Elég régóta vagy a divatiparban. Találsz még izgalmat, kihívást benne?

Igen, különben nem csinálnám :D. Bár divattervezőnek titulálom magam, a divatipar számomra nem egy kényelmes közeg. Sokkal jobban szeretem a divat- és a textiltervezés művészi oldalát, és kevéssé tartom a ritmust a nemzetközi tendenciákkal. Nem is feltétlenül kihívást keresek a divatban, a mozgatóerő számomra sokkal inkább az alkotás, amire azonban sajnos nagyon kevés időm van a cégvezetés, anyaság, tanítás és tanulás mellett.

Üzletemberként nyilván sűrű napjaid vannak. Mit csinálsz akkor, amikor nem dolgozol, mi jelenti számodra a kikapcsolódást?

Nem tekintek magamra üzletemberként, nagyon nehéz és nem is tudom megfogalmazni mi is vagyok :D. Teljes állásban tanítok divattervezést a MOME-n, a doktori iskola másodéves hallgatója vagyok, anyuka vagyok, van egy márkám és a multibrand üzletem, a Garden Studio & Café. Nem sok időm marad magamra, így nekem kell meghúzni a határokat, hogy legyen alkalmam néha kikapcsolódni. Nagyon szeretek sportolni, többek között strandröplabdázni, illetve imádok utazni, mert csak az ad igazán kikapcsoló flow élményt.

Hogyan képzeled el a márka jövőjét?

Szeretném tartani az organikus növekedés ritmusát, ami nem túl gyors, viszont megbízható. Az álmom egy TOMCSANYI sustainability store, ahol a gyártás és az értékesítés egy helyen valósul meg, azonban ezzel még kivárok. Szerencsére a márkám nem egy múló szeszély és szeretném magam ezzel elfoglalni 20-30 év múlva is, így nem sietek el semmiféle tervet.

Szerző: Zahorján Ivett

Previous
Next