November 20-a a Gyermekek Világnapja, mivel 33 évvel ezelőtt ezen a napon fogadták el az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét, amely a világ 196 országában garantálja a gyerekek alapvető jogait, és máig a legszélesebb körben elfogadott nemzetközi emberi jogi dokumentum. Az UNICEF Magyarország minden évben felkarol egy-egy aktuális témát, amely közvetlenül vagy közvetve érinti a gyerekek jóllétét. 2022-ben a szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a klímaválság egyben gyermekjogi válság is, ami jelentős hatással van nemcsak a jövőre, de a mai fiatalok életére is. Interjú az UNICEF Magyar Bizottság tagjával, Makara Eszterrel.

Idén valósult meg az első Klímakonferencia. Miért gondoltátok, hogy ebben az évben az éghajlatválság jelenségét járjátok körbe, és pontosan milyen témákon volt a fókusz?

Az UNICEF küldetése a gyerekek védelme, de a világ legnagyobb gyerekjogi szervezeteként a természeti környezetet érő károkra és a fenntarthatóságra is kiemelt figyelmet kell fordítanunk. Hogy miért? Mert a klímaválság gyerekjogi válság is egyben. Gyerekjogi válság, mert a gyerekek jövője a tét.

A gyerekek a legkiszolgáltatottabbak ebben a krízisben: az éghajlatváltozás miatt egyre gyakoribbá váló természeti csapások – aszályok, áradások, viharok, szélsőséges meteorológiai jelenségek – olyan alapvető jogaikat fenyegetik, mint a tiszta ivóvízhez, az egészségügyi szolgáltatásokhoz, az oktatáshoz, a lakhatáshoz, vagy a védelemhez való hozzáférés. A világ számos, a környezeti hatásoknak erősen kitett részén ma a klímaváltozás fosztja meg a gyerekeket a biztonságos, lehetőségekkel teli élettől.

A mentális egészség évek óta fajsúlyos része az UNICEF munkájának Magyarországon is. Itthon jelenleg az úgynevezett klímaszorongás egyre érezhetőbben, közvetlenül veszélyezteti a fiatalok lelki egészségét. Felméréseink szerint őket minden másnál jobban érdekli, hogy mi történik a bolygóval, de saját bevallásuk szerint is kevés az információjuk, nem érzik, hogy befolyásolni tudnák jövőjüket, hangot tudnának adni véleményüknek, részesei lehetnének az életükre közvetlenül ható döntésekben.

Hisszük, hogy a szorongás legfőbb ellenszere a tudás és cselekvés, erre alapoztuk Fiatal Klímahős programunkat. A projekt célja, hogy online edukációs platformunkon és a fiataloknak rendezett konferenciánkon (online formában is elérhetőek) keresztül a téma legelismertebb szakértőinek segítségével adjunk közvetlenül, hiteles és praktikus tudást a fiataloknak az őket leginkább foglalkoztató kérdésekben. Cselekvésre sarkalljuk őket és lehetőséget adjunk nekik a párbeszédre. A program sikerét bizonyítja, hogy számos Klímahős jutott el segítségünkkel vállalati és kormányzati vezetőkhöz, sőt, egy általuk megálmodott „Csomagolásmentességről szóló törvényjavaslatról” parlamenti vitát is szimuláltak az Országház üléstermében.

Fotó: facebook.com/UNICEFMagyarorszag
Milyen formában, mértékben folyik a mai Magyarországon a gyermekek környezeti nevelése? Elégségesnek gondoljátok ezt?

Az UNICEF Magyarország 2022 nyarán reprezentatív kutatást végzett a 13-25 éves korosztály körében hazánkban.

A kutatás megdöbbentő eredménye szerint a fiatalok 90%-a szorong, a gyerekek ¾-e nem érzi, hogy eleget tudna a témáról. Holott a válaszadó fiatalok 35 százaléka számára jelenleg a klímaváltozás a legfontosabb, 21 százalékuk számára pedig a második legfontosabb kérdés, amelyet az olyan kríziseknél is súlyosabb problémának látnak, mint az ukrajnai háború vagy a szegénység.

Szintén lényeges visszajelzés, hogy a magyar fiatalok csaknem háromnegyede kifejezetten elégedetlen azzal, amennyi információhoz az oktatási rendszeren keresztül jelenleg jutnak a témával kapcsolatban. Még többen, 84 százalékban érzik úgy, hogy szeretnének több tudást kapni az iskolában a klímaváltozásról és a fenntarthatóságról, kutatásunk szerint.

Hogyan érhető el változás e tekintetben?

A szorongás ellenszere a tanulás és a cselekvés, a Fiatal Klímahősök program elsődleges célja, hogy edukáljuk és aktivizáljuk a téma iránt érdeklődő fiatalokat, bevonjuk őket a klímaváltozással kapcsolatos párbeszédbe, tudást és lehetőségeket biztosítsunk nekik ahhoz, hogy kérdezhessenek és cselekedhessenek. Az UNICEF azt vallja, hogy a fiatalokat érintő kérdésekről csak velük együtt gondolkodhatunk és dönthetünk. A gyakorlatban is látjuk, hogy a releváns információk, a téma komplexitásának megismerése és a meghatározó „felnőtt” szereplőkkel való párbeszéd képes enyhíteni és előremutató cselekvésbe fordítani a szorongásukat.

Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek aktív résztvevők legyenek a klímaválságról szóló eszmecserében: szabadon kérdezhessenek, vitázhassanak, hallassák a hangjukat.

UNICEF Magyarország (fotó: Pozsonyi Zita)
Elmondható, hogy immár a fiatalok nagy része akár egyéni szinten is hajlandó tenni a változás elősegítése érdekében?

Reménykeltő és fontos kiemelni, hogy kutatásunk szerint a fiatal korosztály nyitott egy fenntarthatóbb irányra és személyesen is hajlandó lenne tenni a klímaváltozás hatásainak mérséklése érdekében.

A válaszadók fele mindenképpen kész arra, hogy személyes áldozatot hozzon és feladjon a kényelméből, további 26 százalék pedig nyitott lenne erre abban az esetben, ha mindenki más is hasonlóképpen cselekszik. A fiatalok jövője a tét. Igen, ezt ők már a saját bőrükön érzik, tenni akarnak magukért és a bolygóért.

Egy másik súlyos problémát is érintve: a tavalyi Együtt a sértő hangok ellen kampány egy szintén aktuális problémára, az online bántalmazásra hívta fel a figyelmet. A tapasztalatok és a kutatási eredmények alapján, miként lehet kiküszöbölni a cyberbullying jelenséget? Vannak új szabályozások, amik elősegítik az internet biztonságos használatát?

Az UNICEF Magyaroroszág széleskörű felmérést végzett a magyar középiskolás gyerekek körében az iskolai zaklatással, az erőszak elterjedtségének mértékével és működésmódjával kapcsolatban. A kutatás aggasztó eredményeket mutat.

A megkérdezettek több mint fele arról számolt be, hogy tanulmányai során rendszeresen éri vagy érte fizikai, lelki vagy verbális erőszak, az esetek csaknem felében napi szinten.

A fiatalok elmondása szerint ez legtöbbször az osztályteremben történik, de sajnos sokszor itt nem áll meg, az esetek felében az online térben is folytatódik személyes üzenetek formájában, vagy a közösségi médiában.  A szülők fokozott figyelme mellett a pedagógusoknak is kiemelkedően fontos szerepük van a bullying megelőzésében és kezelésében. Megfelelő eszközök ismeretében sokat tehetnek azért, hogy megelőzzék az osztályukban kialakuló zaklatást, ezért is fontos a jól képzett pedagógus bizalmi viszonya és párbeszédre való nyitottsága a gyerekekkel és a szülőkkel.

Az UNICEF HelpApp segítséget nyújt a fiataloknak, hogy felismerjék a jelenséget és segítséget kérjenek! Az UNICEF Magyarország azért fejlesztette ki a HelpAPP-et, mert a 21. század gyermekei a digitális világ gyermekei. A legnagyobb természetességgel használják a mobiltelefonokat, számítógépeket, internetet. Ha segíteni akarunk nekik, azt a nyelvet kell megtanulnunk, amit ők beszélnek és azokat az eszközöket kell használnunk, amelyeket ők használnak.

Az alapvető funkciók mellett (segélyhívó, helyzetjelzés) az applikációval a gyermekek elsajátíthatják az erőszakmentes megoldási módokat és megismerhetik saját jogaikat is. Az UNICEF Magyarország mobiltelefonos alkalmazása bántalmazás esetén azonnali segítséget nyújt a gyerekeknek.

Fotó: facebook.com/UNICEFMagyarorszag
2022 februárjában kitört a háború Ukrajnában és Iránban jelenleg is gyerekek tucatjai vannak veszélyben a tüntetésekre reagáló kormányerők miatt, nem beszélve a fejlődő országokban tapasztalható állapotokról. Milyen módon tud ilyen esetekben az UNICEF segíteni a bajbajutott gyermekeken, családokon a régióban és azon kívül a konfliktusok közepette? Mit tudunk tenni mi, állampolgárok?

Ukrajnában a már 10 hónapja dúló háború még nehezebb helyzet elé állítja a családokat a tél közeledtével. Az emberek egyik napról a másikra vesztették el otthonaikat és megélhetésüket. 7 millióan a szomszédos országokban kerestek menedéket, további 7 millió ember pedig Ukrajnán belül vált menekültté. Az UNICEF 5 irodát működtet az országban, 200 munkatársával és 85 partnerszervezettel dolgozik folyamatosan az Ukrajnában lévő gyermekek védelméért: támogatjuk az egészségügyi szolgáltatásokat, az élelmezést, a tiszta vízhez való hozzáférést, az immunizációt, az oktatást, a gyermekek és családjaik védelmét. (További információk ezen a linken.)

Az ukrajnai háború kitörése után tovább emelkedtek az élelmiszerárak a helyi konfliktusok, a gazdasági visszaesés, valamint az élelmezési válság sújtotta közel-keleti és észak-afrikai térségekben is. Ez tovább erősíti a két éve tartó COVID-19 járvány negatív gazdasági, foglalkoztatottsági és szociális hatásait – különösen a MENA-régióban (a Közel-Keleten és Észak-Afrikában). Kelet-Afrikában pedig az elmúlt 40 év egyik legsúlyosabb aszálya pusztít. Etiópiában, Kenyában és Szomáliában jelenleg 2 millió gyerek szenved akut alultápláltságban: azonnali kórházi kezelésre van szükségük. 

Két év leforgása alatt négy esős évszak maradt ki a térségben, ami elapasztotta a vízforrásokat, elpusztította a terményeket és az állatokat. A klímaváltozás okozta vészhelyzet miatt milliók kényszerültek otthonuk elhagyására. Az Afrika szarván elhelyezkedő országok gyerekeinek életére az Ukrajnában zajló háború is komoly kihatással van. Szomália búzaimportjának 92%-a Ukrajnából és Oroszországból érkezik, de ezek az ellátási útvonalak jelenleg le vannak zárva.

Az UNICEF azon dolgozik, hogy helyi partnerei segítségével megoldást találjon a térségben kialakult élelmezési válságra:  életmentő egészségügyi szolgáltatásokat kínál; szakemberei részt vesznek az öt év alatti gyerekek krónikus alultápláltságának korai kiszűrését célzó programok elindításában; terápiás élelmiszert osztanak szét a rászorulók között; valamint szoptatással és táplálkozáskiegészítéssel kapcsolatos szaktanácsadást is nyújtanak.

 Szíriában, Irakban és Jordániában közel 750.000 gyermeknek van szüksége humanitárius segítségnyújtásra a zord tél átvészeléséhez, míg Ukrajnában 3,3 millió gyerek szorul idén télen segítségre. Az UNICEF elutasítja a gyermekekkel szembeni erőszak minden formáját és küzd azért, hogy jogaik védelme a világ minden pontján megvalósuljon.

Fotó: facebook.com/UNICEFMagyarorszag
Közeledik a karácsonyi időszak, milyen adománygyűjtő programmal, eseménnyel készültök?

Az UNICEF Magyarország karácsonyi kampányának középpontjában most azok a területek állnak, ahol nap mint nap olyan atrocitások történnek, amelyeknek közvetve vagy közvetlenül, de a gyermekek a legfőbb áldozatai. Ahol az ország vezetése gazdasági vagy politikai okokból nem képes megteremteni a polgári lakosság kellő védelmét, és így a gyerekek létfenntartása kerül veszélybe.

Az UNICEF már a hideg beköszöntét megelőzően, hónapokkal ezelőtt megkezdte a mozgósítást annak érdekében, hogy a fegyveres harcok miatt úton lévő, átmeneti táborokban, óvóhelyeken, szétbombázott házakban vagy fűtetlen épületekben tartózkodó vagy országukon belül menekültté vált gyerekeken és családokon időben segíteni tudjon. Ukrajnában, Iránban, Szíriában, Afganisztánban és a környező országokban létesített menekülttáborokban most télen óriási szükség van a segítségre.

Jótékony Adventi kalendáriumunk minden egyes ablaka ajándékötleteket rejt: takarót, sapkát, sálat, kesztyűt, bélelt kabátot, meleg cipőt, fűtéshez elektromos eszközöket vagy fűtőanyagot, élelmiszert, gyógyszert vagy éppen játékot. A választott virtuális tárgy árát várja adományként az UNICEF, és mi nemcsak beszerezzük azokat, de el is juttatjuk a rászoruló gyerekekhez.

Segítsétek és támogassátok idén Ti is az UNICEF munkáját!

Szerző: Pölz Klaudia, Zahorján Ivett. Kiemelt kép: facebook.com/UNICEFMagyarorszag

 

Previous
Next