„Az Ultrarövid Terápia® egy – Dr. Buda László által kifejlesztett – intenzív egyéni konzultációs módszer, melynek legfőbb jellemzői a gyorsaság, a mélység és a hatékonyság. Rövid időkeretben, a lényegre fókuszálva igyekszünk jelentős felismerésekig jutni, érdemi döntéseket hozni és konkrét lépéseket tenni a vágyott változás felé.” – olvasható az ultrarovidterapia.hu oldalán. Hogy miről és kinek is szól ez a terápiás módszer, arról Tabár-Halász Mariann terápiás konzulenst, zenei menedzsert kérdeztem.

Mariann, úgy tudom, a mentális öngyógyítással, önismerettel, valamint a különböző terápiás módszerekkel való ismerkedésed korábbra nyúlik vissza. Mesélj az ezekkel kapcsolatos szemléletedről, tapasztalataidról!

Már fiatal felnőttként is foglalkoztatott az emberi lélek. A kommunikáció, az emberi megnyilvánulás, hatás-ellenhatás vizsgálata szinte az egész életemet meghatározza. Vallásos családban nőttem fel, ahol főképp nagyszüleim mindennapi gondolatait, megnyilvánulásait, cselekedeteit meghatározta a hit. Hittek Istenben, hittek földi szolgálóiban, a papságban, hittek feladatokban, amiket rájuk rótt egy felsőbb akarat. Abban az időben azok a kérdések kavarogtak bennem, ha valaki hiszi egy felsőbb akarat létezését, hogyan fordulhat elő ennyi kihívás az életében. Intenzív örökölt mintájú családba születtem. Mindig érdekelt a történelem. Gyermekként is rajongtam az olyan könyvekért, amikben az ősi vallásfilozófiával foglalkoztak. Azt gondolom tágabb Isten felfogásom volt, valahogy kiterjesztettem, és úgy véltem, hogy Isten mindenhol ott van. Minden fűszálban, a levegőben, a madárcsicsergésben. Azt gondoltam, gondolom ma is, hogy egy univerzum része vagyunk, közös rezgéssel.

Rajongtam továbbá az óegyiptomi kultúráért. Nagyon közel állt hozzám a holisztikus gondolkodás és az, ahogyan használták az akkori gyógyításban a természeti kincseket. Onnantól kezdve foglalkoztatott a természetes gyógyászat, az elmúlt életek kutatása, a család szerepe egy-egy ember életében. Önismereti utamat is ezen gondolkodás mentén jártam. Hittem, ma már tudom, hogy a lélek sérülése jelez a testünkön keresztül, és egy-egy betegség kapcsán legalább annyit szükséges foglalkozni a lelkünkkel, mint a test gyógyításával. Tanultam keleti vallásfilozófiát, erre épülő mentális, relaxációs technikákat sajátítottam el, amiket aktívan ma is használok és népszerűsítem. Ilyen az Usui Reiki, és az egyedülálló kristálytudat gyógyászat. Emlékszem, iskolai kirándulásokról már vittem haza a köveket anyukámnak a Bükkből, kipakoltam a vitrint, hogy védjem őket, de a lakás több pontján elhelyeztem, mert hittem, hogy energiával látják el a lakást és minket is. Nagyon kedvelem a TM meditációt, ami egy védikus relaxációs technika.

A meditáció számomra a mindennapi lelki takarítás része.

Fotó: Canva

Konzulensi munkám során ötvözöm a keleti spirituális irányzatokat, technikákat ötvözöm a nyugati pszihológiai irányzattal például az általam tanult Ultrarövid Terápia (bővebben www.ultrarövidterapia.hu) módszerével. – összeérnek a korábbi tanulmányaim és tapasztalataim, mindegyikből a kliens számára a megfelelőt tudjuk közösen hasznosítani. Elakadásaink során a testünk elektromágneses rezgése sérülhet, ebben segítenek nekem a kristályok, mert a bennük rejlő finom energiák segíthetik szervezetünket az egészséges energetikai áramlásban. Számomra ez is a lelki tisztítókúra része. Egy felsővezetői tréningen ismerkedtem meg az Organoco Coaching módszerével, mely a Gestalt pszichológia alapjaira épül. Azt képviseli, hogy a tehetség, a képességek minden emberben ott vannak, természetes lehetőségként. A szabad nézőpontos gondolkodás híve. Ez azt jelenti, hogy bármilyen véleményt szabadon foghatunk fel, és nem kell semmilyen értelmezéshez ragaszkodnunk. Számomra ez egy nagyon felszabadító és rugalmasságot támogató, változásbiztonságot erősítő nézőpont.

A 21. század ritmusa rugalmasságot, erős változásbiztonságot követel tőlünk, emberektől, mert egyre többen érezhetjük azt, hogy nyakunkba szakadnak a tennivalók, semmire nincs időnk, nem tudjuk az időnket beosztani, sérülnek a családi- és párkapcsolatok, eltűnnek barátok, sokasodnak az egészségügyi kihívások, magunkra egyáltalán nincs időnk, sorolhatnám még. Ehhez van szükség önismeretre, hogy felismerjük, a kulcs nálunk van, ami nyitja a saját ajtónk  zárját. Az ajtó mögött megtalálhatjuk kérdéseinkre a választ, ott lesznek azok az  akadályok, amiket teremtettünk múltban tapasztalt érzelmek alapján, mi tudjuk feloldani, hogy a vágyott elképzeléseink megvalósuljanak. Tapasztalatom alapján nagy utazás, de megéri bátornak lenni. A személyiségem által a hatékony, gyors, rugalmas megoldásokat kedvelem az életem minden területén, ezért első látásra szerelem volt a dr. Buda László által kifejlesztett Ultrarövid Terápia.

Elsőnek, amikor megírtad nekem, hogy hamarosan ultrarövid terápiás konzulens leszel dr. Buda László szakmai felügyelete, támogatása mellett, egyrészt azt gondoltam, hogy hurrá, ez nekem való, ennek érdemes utána olvasnom, másrészt ott motoszkált a fejemben, hogy ez mind szép és jó, de hogy lehet az, hogy 90-120 perc alatt – kis túlzással – felszínre kerülnek a sérelmek és válaszokat találok a kérdéseimre, dilemmáimra? Tényleg lehetséges ennyi idő alatt eredményt elérni?

Természetes az első reakció, hiszen amikor egy terápiás folyamatra gondolok, nekem legalább öt dolog jut eszembe. Egy első beszélgetés, a probléma vázolása, kivizsgálás, javaslatok, kezelési lehetőségek, terápiás módszerek, kontroll. Egy klasszikus terápia évekig eltarthat, ma már azonban számos hatékony megoldást kínáló módszerből lehet választani.

Különbözőek vagyunk, van, aki szeretne kötődést kialakítva többször meghallgatásra találni és kihívásaiban nyugvópontra kerülni. Ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor kapok egy hírt, ami azonnal megold egy aktuális kihívást, amitől felszabadultság, boldogság vagy megkönnyebbülés árasztja el a testem, lelkem. Ilyen érzés részt venni egy Ultrarövid Terápiás konzultáción.

Mindenfajta elakadásban segíthet az ultrarövid terápia, vagy vannak esetleg mélyebb, komplexebb állapotok, amikor másféle megoldás javasolt? 

Általában a komplex megoldást igénylő kihívásoknak is egy gyökere van, amely tisztítással, feloldással, elengedéssel változást indíthat el az egyén életében. Számomra a módszer létrehozója, dr. Buda László által ismertetett humanisztikus pszichológia egyik kiválósága, Carl Rogers gondolata érzékelteti a legjobban egy-egy komplexitás feloldási lehetőségeit. Eszerint régen a folyón szállították a farönköket. Amennyiben valamelyik elakadt, feltorlódott mögötte a többi kisebb-nagyobb farönk. Állítólag a legmeghatározóbb gerenda elmozdításával a többi rönköt, gallyakat a folyó szépen leviszi magától (továbbiakban www.ultrarövidterápia.hu). A jelen érvényes jogszabályok szerint az UT nem pszihoterápia és nem egészségügyi tevékenység. Valóban nagyon hatékony, de nem megoldás minden problémára. Olyanoknak ideális, akik felismerték, hogy életük jelenlegi történései összefüggésben vannak a belső viszonyrendszerükkel. Mélyebb önismeretre törekednek, foglalkoznak önfejlesztéssel és nyitottak a spirituális irányzatok felé.” – Ultrarövid Terápia 

Fotó: Canva
Mire lehet konkrétan számítani egy konzultáció során, hogyan épül fel egy-egy ilyen alkalom?

Azt szoktuk mondani, hogy az Ultrarövid Terápia egy gyors, mély, hatékony, intenzív önismereti módszer. Gyors azért, mert célunk, hogy egy alkalom keretein belül, a legrövidebb idő alatt jussunk el lényeges felismerésekhez, belső elmozdulásokhoz. Mély, mert általában egy központi, nagyon lényeges témára koncentrálunk, fontos összefüggések kerülnek fókuszba, tudattalan mintáink tudatosodnak. Ezen mélység eléréséhez kommunikációs eszköztárunk használata segít minket, konzulenseket. Hatékony, mert rövid időn belül olyan érdemi felismeréseket teszünk, olyan döntéseket hozunk, melyek alapvető változásokat indukálnak (továbbiakban www.ultrarövidterápia.hu).

Két része van a konzultációnak. Az első részben a kliens történetét ismeri meg a konzulens, aki figyel, alig kérdez. A konzulens az elhangzottak alapján megpróbál egy történetet összerakni, ami rávilágíthat a kliens jelenlegi tapasztalásainak az okára. Általában megtörténik a felismerés. A konzultáció második része egy érzelmekben gazdag, mély, intenzív megélésekben bővelkedő igazi belső utazás önmagunkban.

Belső viszonyaink rendezése történik ebben a szakaszban. A történetünk szinte mindig kapcsolódik életünkben jelen lévő fontos  személyekhez. Ezért egy úgy nevezett fogadóóra keretében képzeletben meghívjuk azt vagy azokat a személyeket, aki vagy akik történetünk szempontjából meghatározóak lehetnek. Van, amikor egy beteg testrésszel találkozunk. Saját élményem és klienseim visszajelzése alapján is a legkatartikusabb találkozás, amikor belső énünket vagy spirituális megfogalmazás szerint belső gyermekünket invitáljuk egy találkozás erejéig, hogy aztán életünk végéig szeretettel kapcsolódjuk hozzá. A velük való találkozás mély érzelmeket vált ki a legtöbb kliensből, hiszen minden mozzanatunkat őrzi, a magzattá válásunktól a jelen pillanatig. Ez általában rengeteg mélyen eltemetett érzelmet felkavarhat, ám szükségszerű, mert így lehet szelektálni, majd döntést hozni, új irányra váltani önmagunk kiteljesedéséhez. Fontos, hogy szeretettel, sok-sok megengedéssel gondoljunk múltunkra, hiszen ezek megtapasztalása által váltunk érett, bölcs felnőtté.

Sokan azt hinnénk, hogy azok, akik terapeutaként működnek, nem küzdenek lelki kihívásokkal, vagy ha igen, akkor „kéznél van a megoldás”, hiszen önmagukat tudják „gyógyítani”. Ez mennyire van így? Számodra miben segített a módszerismeret elsajátítása? Van, volt olyan konkrét dolog, amiben az ultrarövid terápia – és az, hogy ezzel foglalkozol – kiutat mutatott számodra?

A képzés során, sok alkalommal kliensként vettem részt a konzultációkon, mert a saját történetem által szerettem volna a konzultáció minden pillanatát rögzíteni az elmémben, hogy ezáltal is segíthessem később a saját klienseimet, jobban megértsem mire van szükségük  a folyamat során. Kliensként életem alapvető mozgatórugóit ismertem fel a módszer által, így sokkal tudatosabb, szeretetteljesebb, elfogadóbb vagyok ma már önmagammal. Fontosnak tartom egy olyan biztonságos bizalmi tér kialakítását, melyben a kliens érezheti, hogy van valaki, aki értő, szeretetteljes figyelemmel kíséri belső utazásán keresztül, valaki olyan, aki maga is megjárta ugyanazt az utat mint ő. Ezért fontos számomra a saját élmény megtapasztalása minden módszerben, amit elsajátítottam. Nagyon hálás vagyok, mert minden kliensemtől tanultam valamit. Mindenki tisztított egy darabkát bennem is. Minden önmagunkért meghozott konzultációs elmozdulás, gazdagítja az én szeretetkertemet is.

Szerinted hogyan lehetne a kevésbé tudatos, a terápiás foglalkozásokat eddig elkerülő egyéneket még inkább motiválni arra, hogy próbálják megtalálni a számukra legideálisabb lelki „menedékhelyet”?

Hiszem és vallom, hogy az önismeret a legjobb befektetés a világon. Minden ember boldog, sikeres szeretne lenni. Minden ember egyedi, egyedi története van, amely valahol mégis annyira hasonlít a másik emberéhez. A siker természetes közegünk, ami velünk született, és nem veheti el senki. Elég lehet megélni, ahelyett, hogy kutatjuk. A múlttal csak annyit érdemes foglalkozni, amennyi hatással van jelen életünkre. Úgy tapasztalom, hogy a boldog emberek nagyon sok időt töltenek önmaguk fejlesztésével. Felismerik a gyengeségeiket és erősségeiket egyaránt. Általában az előnyös tulajdonságaikra koncentrálnak, de a kevésbé előnyöset is szeretettel ápolják, elfogadják, sőt gyakorlással fejlesztik őket.

Sokan vagyunk, akik viszik a lámpást, aki akarja, megtalálja a lelki menedékhelyet és a megfelelő személyt, aki a számára legmegfelelőbb módszerrel képes segíteni a fejlődését. El tudnám képzelni iskolai oktatás keretein belül is az önismereti fejlesztést.

Nem lehet elég korán elkezdeni, tapasztalatom alapján nagyon könnyen lehet együttműködni a fiatalokkal. A mi fiatalkorunkhoz képest is elképesztő a technikai fejlődés, ami a világ változásának ütemét is felgyorsítja. Ez egyrészt azt hozza magával, hogy a fiataloknak meg kell tanulniuk rugalmassá válni, könnyen alkalmazkodni ezekhez a változásokhoz. Ugyanakkor ezt sajnos nincs kitől megtanulniuk, hiszen mi magunk, a szőlők is csak kapkodjuk a fejünket, mert nekünk annak idején jó, ha a szomszédban volt telefon, így ami nekünk több napos, több órás szervezés volt, az ma egy Messenger üzenet. Ezért lenne igazán fontos, hogy belássuk, önmagunk megismerése és fejlesztése segíthet a legtöbbet új, sokszor ismeretlen helyzetekben is. 

Fotó: Canva
Zenei menedzserként és a KoncertBooking.com nevű koncertszervező platform társtulajdonosaként bizonyára találkozol a zenészek, zeneipari szakemberek mentális kríziseivel, kiégéssel, depresszióval. Számukra is hasznos lehet az ultrarövid terápia? Nem tervezed esetleg, hogy a két tevékenységed valamilyen formában összekapcsolod?

Nem tennék kivételt szakmák tekintetében. Emberek vagyunk, a Föld nevű bolygóra születtünk. Spirituális szempontból tervezett úttal érkezünk, választva egy anyát és apát, akik segítségünkre vannak saját tanult szerepeik által, hogy tudásukat megosztva később megvalósíthassuk, amit vállalunk. Mégis egy üres adathordozóként tudom magunkat elképzelni, ahol minden minta, amit tapasztalunk, rögzül, az lesz a tanult forma, az lesz biztonságos, legyen az a szorongás vagy a félelem. Ha nem támogató neveltetésünk, a túlélésünk érdekében egy felvett szerepet játszunk, hogy megfeleljünk a környezet elvárásainak. Később ez sok bonyodalom forrása lehet, akár betegségek vagy például kiégés formájában. Lehet, csak egy életközépi válság során jut először eszünkbe, kik is vagyunk valójában.

A közszereplőknek, művészeknek különösen fontos az önismeret, hiszen nagy hatással vannak a többi emberre. Az viszont igaz, hogy a mikrofon nemcsak a hangot erősíti fel… Az ismertséggel együtt jár a kritika is, minél nagyobb az egyik, annál hangosabb a másik.

A megfelelő önismeret – vagy annak hiánya – befolyásolhatja ennek egészséges feldolgozását, a megfelelés iránti vágyat és a folyamatosan változó piaci igények elfogadását is. Az ismert emberek esetében sokszor meg sem tudjuk pontosan fogalmazni, hogy mi az, amitől vonzó a személyisége. Erre szoktuk olyanokat mondani, hogy „önazonos” vagy, hogy „jó a kisugárzása” vagy, hogy „látszik, hogy rendben van”. A jó hír az, hogy mindenki – legyen művész, ismert ember vagy sem -, akinél nem ezt érezzük, de ő maga változtatni szeretne, megteheti. Nem állítom, hogy könnyű és azt sem, hogy az Ultrarövid Terápia azt jelenti, hogy ultrarövid lesz a folyamat, de azt igen, hogy az elakadásaink beazonosítása az első lépés.  

Egy kliensem visszajelzése, hogy engem mindenkinek receptre kellene írni. Én úgy gondolom, hogy a dr. Buda László pszichiáter által kifejlesztett Ultrarövid Terápián egyszer minden embernek ajánlott részt venni. 

Szerző: Zahorján Ivett, kiemelt kép: Mirkó István

 

 

 

 

 

 

Previous
Next