Szimmetria és aszimmetria egyensúlya: NUBU X SZABÓ MENYUS

Megszokhattuk már, hogy a divattervezők gyakran merítenek ihletet más művészeti ágakból, legyen az építészet, festészet, zene vagy akár szobrászat. Nemrég a NUBU és Szabó Menyus közös kiállításán jártunk – a tárlat apropója, hogy Garam Judit, a márka tulajdonosa és tervezője a 2022/23 őszi-téli kollekció megalkotása során a szobrászművész munkássága nyomán lelt ihletre. A kiállítás kurátora Sárvári Zita, aki művészeti tanácsadóként tevékenykedik, illetve a Heart and Cherry Limited Editions alapítója.

„A NUBU kollekció fő témája a szimmetria és az aszimmetria harmonikus egyensúlyának megteremtése volt.”

Letisztult dizájn, minimalista szabásvonalak egy kis aszimmetriával megspékelve, hordható hétköznapi darabok – ezek mind a NUBU védjegyeivé váltak az évek alatt, és ezt a hagyományt hűen őrzik a legújabb kollekció darabjai is. A márkára jellemző monokróm színhasználat mellett (fekete, fehér, szürke) most megjelennek az élénk színek is, mint a lila, a kék és a narancs különböző árnyalatai, melyek a szobrászművész alkotásait szemlélve is tetten érhetők.

A kollekció darabjai limitált kiadásban készülnek. A slow design elkötelezett híveként a NUBU célja, hogy helyi vagy regionális anyagok felhasználásával, helyi szakemberek, munkaerő segítségével teremtsen időtálló darabokat.

Természetesen nem mehetünk el szó nélkül az inspirátor, Szabó Menyhért szobrai mellett sem. Az alkotások központi témája az emberi alak és arc. Szabó a klasszikus szobrászat elemeit vegyíti a kortárs művészet kifejezésmódjaival. Fémhatású festékszórót használ a bronz hatás érdekében, de az anyaghasználata sem hétköznapi: gumival dolgozik. Színes, markáns és formabontó szoborsorozatokat kreál, amik jelenünk társadalmi kérdéseire is rávilágítanak. A torz formavilág a virtuális lét valóságtorzítására, az igazi, emberi értékek háttérbe szorítására reflektál.

A szobrok által közvetített társadalomkritika és a NUBU zen szemlélete a belső békén és az önmagunk megtalálásának igényében egyesül. Az új kollekció és az alkotások a NUBU Zen üzletében egészen 2023. januárjáig megtekinthetőek.

Szerző: Pölz Klaudia, fotók: NUBU, Tar Ágnes

Szólj hozzá!