„A mostani lépés egyetlen valódi motivációja a nőgyűlölet”

Korábban a Heard-Depp per kapcsán beszélgettünk a Patent Egyesület áldozatvédelmi referensével, Debreczy Eszterrel arról, hogy az ominózus tárgyalás reprezentációjának milyen hatása lehet a párkapcsolati erőszak elleni küzdelemre és és az áldozatokra. Most a 24.hu által kiszúrt abortuszszabályozás módosítás kapcsán írtakat idézem tőlük.

“Szeptember 15-től a magzati szívhang meghallgatásához kötik az abortusz elvégzését Magyarországon. Dúró Dóra szélsőjobboldali képviselő régi kívánságát Pintér Sándor belügyminiszter teljesítette. (…) A módosítás lényege, hogy mostantól az abortuszt igénybe vevő nőnek be kell mutatnia egy igazolást arról, hogy »a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt«, vagyis a magzati szívhangot egyértelműen azonosítható módon bemutatták neki. Ennek a felesleges és értelmetlen eljárásnak egyetlen célja van: az abortuszon áteső nők megalázása.

A kormány évek óta nyirbálja a mostanihoz hasonló, alattomos módon a nők reprodukciós jogait: 2012 óta betiltották a műtétnél sokkal kíméletesebb abortusztabletta forgalmazását; a műtét előtt előírt kötelező konzultációkon – amire egyre nehezebb időben időpontot kapni a családvédelmi szolgálattól – rendszeresen megszégyenítik és megpróbálják lebeszélni a terhességmegszakításra váró nőket; a műtét során a méhszáj tágítását gyógyszer helyett fájdalmas módon, mechanikai eszközökkel végzik; és mindeközben folyamatos az abortusz- és nőellenes hangulatkeltés – gondoljunk csak a két évvel ezelőtt, részben magyar kezdeményezésre felállított abortuszellenes koalícióra, vagy a köztársasági elnök abortuszellenes kommunikációjára. Ezt a folyamatot nevezzük lopakodó szigornak.

A mostani lépés egyetlen valódi motivációja a nőgyűlölet. Egy életet sem fognak »megvédeni« azzal, hogy az abortusz mellett döntő nőt a magzati szívhang meghallgatására kényszerítik. Nem ettől fog csökkenni az abortuszok száma, csak megalázzák és még nagyobb nyomás alá helyezik a nőket azzal, hogy a szívhang meghallgatásáról kiállított pecsétes papírt lobogtatva elégedetten mutogathatnak rájuk, mint bűnösökre, akik a »női princípium« alázatos beteljesítése helyett önálló, felelős döntést mertek hozni a saját életükről.

Az egyesület megmozdulást szervez a módosítás ellen szeptember 28-án, a biztonságos abortuszhoz való hozzáférés világnapján.

Írd alá te is a petíciót a nőellenes, megalázó rendelet visszavonásáért!

Kiemelt kép: 444.hu, forrás: Patent Egyesület Facebook-oldala

Szólj hozzá!