Egy nap, amikor a lányoké a világ: #LányokNapja

Van egy nap az évben, amikor lányok ezreinek pecsételődhet meg a sorsa. Titokzatos robotok, drónok a tudomány szolgálatában, látványos bányarobbantás, stadion- és hídépítés, űrkutatás, high-tech laboratóriumok, mobil applikációk, környezetbarát energiaforrások – április 28-án, a Lányok Napján 65 különböző programcsomagból válogathatnak a felső tagozatos és középiskolás lányok, hogy intenzív élményeket és kézzelfogható tapasztalatokat szerezzenek a pályaválasztásukhoz. Két év után végre újra személyesen!

Idén április 28. az a nap, amikor az ország leginspirálóbb vállalatai, egyetemei és kutatóintézetei tágra nyitják kapuikat, a tudományos, technológiai és műszaki szakmák pedig egyszer csak kézzelfoghatóvá válnak a lányok előtt.

A 2022-es Lányok Napja teljes programja erre a linkre kattintva érhető el. Az események regisztrációhoz kötöttek.

Hogy kiknek szól ez a program? Minden felső tagozatos és középiskolás lánynak, aki még nem biztos benne, hol tanulna tovább, vagy nem látja maga előtt, milyen lenne az álommunkahelye. Azoknak, akik nyitottak rá, hogy egyetlen nap leforgása alatt elképesztő mennyiségű gyakorlati és elméleti tudást halmozzanak fel a jövőjükkel kapcsolatban.

A Lányok Napján a résztvevők megnézhetik, hogy készülnek a legmenőbb Audi-modellek, vagy hogy hol tart most a 2023-as Atlétikai Világbajnokság helyszínének építése. Kipróbálhatják a 3D nyomtatást, programozhatnak és kódolhatnak, és a mobilhálózatokról is elképesztően hasznos tudást szerezhetnek. Megtapasztalhatják, mennyire hangos egy bányarobbantás, hogy mivel foglalkozik a nukleáris törvényszéki analitikus vagy hogy hogyan lehet egy fiatal magyar lányból menő űrkutató.

Megtudhatják, miért fontos a kiberbiztonság, hogy milyen titkokat rejt egy szerverszoba vagy hogy mitől izgalmas egy biotechnológiai laboratórium. Építhetnek digitálisan irányítható üvegházat, bepattanhatnak egy kamionszimulátorba, eljuthatnak a 4-es metró láthatatlan részeibe, belebújhatnak egy hacker bőrébe és programozhatnak robotot. Kiderül, hogy kerül az internet a mobiljukra, de arra is választ kapnak, mitől lesz jó egy önéletrajz vagy hogy nőként milyen kihívásokkal kell szembenézniük a hagyományosan férfiasnak titulált pályákon.

A Lányok Napját útjára indító és szervező Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) játékos, interaktív online #énjövőm workshoppal készül azoknak, akik személyesen egy helyszínre sem tudnak ellátogatni.

Az immár tizenegyedik Lányok Napjára a következő cégek és intézmények készülnek: ABB, Accenture, ARM, Audi, Becton Dickinson Hungary Kft., BGSZC Szily Kálmán Technikum – Tótfalusi Nyomdaipari Tagozat, BlackRock, a Budapesti Műszaki Egyetem öt különböző kara, CETIN Hungary, Colas Hungária Építőipari Zrt., a Coloplast két telephelye, Dunaújvárosi Egyetem, DXC Technology, ELTE Informatikai Kar, Energiatudományi Kutatóközpont, Exalt, GE Corporate Digital Technology, GE Gas Power, GE Healthcare, Győri SZC Hild József Építőipari Technikum, Kilátó Piarista Pályaorientációs Központ, Knorr-Bremse, KPMG, Kyndryl, LEGO, MATE Kaposvári Campus, Magyar Telekom csoport, memoQ, a Miskolci Egyetem három kara, Morgan Stanley, Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar, Nokia, Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar, Procter & Gamble, Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet, Robert Bosch Kft., Silicon Laboratories, Széchenyi István Egyetem, Tresorit, Vitesco Technologies, Wigner Fizikai Kutatóközpont, Yettel.

A Lányok Napja részletes programjáról honlapjuk mellett Facebook-oldalukon és Instagram-csatornájukon is tájékozódhatnak.

Szervező – Nők a Tudományban Egyesület

A Lányok Napja programsorozat és a 2022. április 28-ai digitális különkiadás szervezője a Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület. Az egyesület célkitűzése, hogy egyre több fiatal lány válassza a tudományos pályát, majd megkapja a megfelelő támogatást és a munkájáért járó elismerést. További információk az egyesület munkájáról: www.nokatud.hu

Szólj hozzá!