Kreatív alkotók révén most te is támogathatod a KIKAPCS. Alapítványt!

Ritka pillanat, amikor egy édesanya vagy nagymama profi sminkes kezei alatt szépülve egy fotós kamerája elé áll, és egy ismert divatmárka, a Celeni legújabb kapszulakollekcióját mutatja be. E pillanatot még különlegesebbé teszi a tény, hogy a modellek sajátos nevelési igényű gyerekek mellől érkeztek a kamerák elé.  

A KIKAPCS. Alapítvány küldetése, hogy kedvezményes kikapcsolódást és egymást segítő közösséget biztosítson olyan családok számára, amelyek sajátos nevelési igényű (SNI) gyermeket nevelnek. A KIKAPCS. Közösséget 2019-ben 20 családdal indították el, 2020-ra több mint 50, idén pedig már 100 családnak biztosítottak élményeket és szállodai pihenést, szakmai programmal egybekötve. Céljuk, hogy 2022-ben már 150 családnak tudjanak segíteni.  

Az Alapítvány mentorai és nagykövetei mind elkötelezetten támogatják a két fiatal, Bárdió Luca és Környei Viktória által megálmodott programot. A karácsonyi szezonra készülve Incze-Dusík Bori a KIKAPCS. Alapítvány PR mentoraként értékteremtő márkák együttműködését álmodta meg, mely akár hosszútávon is piacképes bevételt hozhat az Alapítvány számára.

A KIKAPCS. mellé állt Cselényi Eszter, a Celeni divatmárka megálmodója, az AYS Szójagyertya Budapest (@andyourstories) csapata, hogy egyedi termékeikkel segítsék az Alapítvány misszióját.

Kapszulakollekció a segítő vásárlás jegyében

Cselényi Eszter minikollekciójának fotóit Ajkai Dávid, míg a sminket Hargitay Molnár Fanni készítette. A kampány modellje három SNI-s gyereket nevelő édesanya. Ez nemcsak egy egyszerű ünnepi anya-gyermek kollekció, üzenete, hogy sok-sok szépség rejlik egy ilyen kapcsolatban, továbbá, hogy mennyi magánnyal tud járni egy SNI-s gyermek édesanyájának, nagymamájának lenni.

Cselényi Eszter így mesél a kollekció megszületéséről:

„A Celeni márkával nem volt nehéz megtalálni a kapcsolódási pontot a KIKAPCS. Alapítványhoz. Mindhárman fiatal vállalkozó nők vagyunk, akik szeretnék erősíteni egymást, és ezenkívül alapértékünk a tenni akarás egy szebb jövő érdekében. Nem volt kérdés, hogy belevágunk az együttműködésbe. A Celeni X KIKAPCS. csodaszép kapszulakollekciója egy női ruhából, egy gyerekruhából és egy plüss egérkéből áll. A kampányhoz két KIKAPCS. Alapítvány által támogatott anyuka és egy nagymama állt modellt. A fotózás egy életre szóló élmény volt számukra és számunkra is. Ez egy stílusos támogatás, egy karácsonyi jó cselekedet, amivel mindenki kicsit hőssé válhat és támogathatja az SNI-s gyereket nevelő családokat, hiszen minden megvásárolt ruha után 30% kerül az Alapítványhoz.”

Workshop a SNI-s szülők számára  

Ajkai Móni, intuitív és imázs coach a Monológ metódus megálmodójaként szintén a projekt mellé állt, így a fotózás során egy tréninget is tartott az SNI-s anyukák számára:

„A monológ számomra alapvetően egy belső beszélgetést jelent. A saját lélekhez való hozzáférés pedig mindenkinek alanyi jogon jár. A metódussal egy eszköztárat adok a belső hang megtalálásához és megértéséhez. Szerettem volna megmutatni az édesanyáknak, hogy napi néhány magukra szánt perccel is elérhető az a bizonyos KIKAPCS…”

A fotózás során az első pillanatok nagyon sokat adtak az SNI-s anyukáknak. Judit például azt emelte ki, hogy öröm volt számára megélni, hogy végre ő a fontos, és igazán jó volt ismét néhány órára elmélyülni saját nőiességében. Ajkai Móni coach épp erre hívja fel a figyelmet: „A közösség és a női energiák ereje akár néhány óra alatt is csodákra képes! Nagy teher hárul az anyákra. Ez alapvetően sem egyszerű, nemhogy egy speciális igényű kisgyerek mellett. Ezért fontos, hogy sose felejtsük el, és legfőképp ők ne, hogy nemcsak anyák, hanem nők, vezetők, kislányok, amazonok, feleségek stb.

„Akárhányszor ránézek a fotókra, erőt merítek belőlük”  

Ezt Orsi, az SNI-s kisgyermeket nevelő édesanya meséli: „Nagyon nehéz egy >>más típusú<< gyereket nevelni a mai világban. A sajátos nevelési igény miatt családjaink szinte láthatatlanul a perifériára szorulnak, jobb esetben nem bomlanak fel, de ahol együtt maradnak a szülők, ott is megsínyli a kapcsolatot a sok nehézség, a kívülről jövő el nem fogadás. Ezek a gyerekek velünk élnek, ebben a társadalomban, ám az oktatás nem kedvez nekik, nekünk. Úgy látom, gyerekeink mellé egy állandó segítőre, pedagógusra lenne szükség az intézményekben, ami ugye elég lehetetlen kívánság. Annak nagyon örülök, hogy vannak olyan szervezetek, alapítványok, mint a KIKAPCS., amelyek, ha csak pár órára vagy néhány napra, de segítenek nekünk.”

Ági szintén először próbálta ki magát modellként, őt arról kérdeztük, mennyire befolyásolja az életét nőként és anyaként az, hogy SNI-s gyermeket nevel? Válasza rövid és lényegretörő volt: „Nagymértékben.” – majd így folytatta: „Részben ez is oka annak, hogy nem mentem vissza dolgozni négy gyerek után. Nem érzem magam kívülállónak autista fiam miatt, ha pedig néha mégis, az amiatt van, hogy időnként tényleg elfáradunk…”

Nagyon fontos, hogy adjunk

Hargitai Molnár Fanni számtalan embert sminkel nap mint nap, ám számára is más volt ez a projekt, mint az eddigi: „Megható volt a tudat, hogy a három hölgynek ezzel a projekttel egy életreszóló élményt szerezhettünk, láttam a szemükben a csillogást, az örömöt. Nekik és nekem is ez egy lelki feltöltődés volt.”  

Lázár Joci, az Authentic Beauty Concept márka képviseletében készítette el a hölgyek frizuráját. Mivel ő is egy SNI-s gyermek édesapja, nem volt kérdés, hogy igent mondd a felkérésre. „Szerintem minden embernek fontos, hogy adjon. Azt gondolom, hogy ezek az igazán fontos dolgok az életben, és ha csak egy gyermeknek is sikerül örömet okozni, már megérte.”

A Celeni one-size méretű női és kislányruhát és a kiegészítőket 2021. december 7-én mutatták be. Az esemény gy meglepetést is tartogatott: Lugosi Dóra is a KIKAPCS. mellé állt és termékével ő is gyűjtést indított az Alapítvány számára. Az @elégjóanya és a @dankacsoda megálmodója olyan fontos témákról beszél sallang nélkül, amikről sokan nem. December 15-ig minden Én teremtem a valóságom” bögre vásárlása után Dóra 1200 forintot adományoz a KIKAPCS.-nak.

Az én teremtem a valóságom” bögre azért született meg, mert teljesen együtt rezgek ezzel a mondattal. Így élek, és próbálom ezt mantrázni a legnehezebb helyzetekben is. Mert ez adja nekem a biztonságot önMAGamban és az Univerzumban is.”

A divattermékek a celeni.hu weboldalon is megvásárolhatók, az Andyourstories gyertyák pedig, melyek közül a Sweet Gingerbread illat megvásárlásával 1000 forinttal támogathatjátok az Alapítvány munkáját, már Advent első vasárnapjától elérhetőek az andyourstories.com webshopjában.

A bemutató eseménynek a KIOSK Budapest adott otthont, műsorvezetőként pedig Ábel Anita állt a projekt mellé.

Az SNI-ről: Az SNI gyűjtőfogalom a sajátos nevelési igényű gyermekeket foglalja magába. A sajátos nevelési igényű gyermekek lehetnek mozgásszervi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékossággal élők vagy halmozottan fogyatékosok is. A KIKAPCS. Alapítvány az autista gyermekekre fókuszál leginkább, de a programban résztvevő családok az SNI bármely típusával élhetnek. Magyarországon több mint kilencvenezer családban van SNI-s gyermek, ami összesen 400 ezer érintettet jelent.  

www.kikapcs.eu

Fotó: Ajkai Dávid
Haj: Lazár Joci, Authentic Beauty Concept
Smink: Hargitay-Molnár Fanni
Helyszín: Holiday Budapest
Ruha: Celeni
Cipő: Högl Shoes
Hivatalos modell: Emese Petrik, VM Model Hungary
Kislány modell: Incze Léna

Eseményfotó: Egyed Péter

Szólj hozzá!