„Az ARe-nak és nekem is egy extra izgalmas projekt ez” – Daubner Annával beszélgettünk

Daubner Anna a Samsung Galaxy S21 Ultra 5G készülékkel tervezte meg nyári kapszulakollekcióját, amelyet a biodiverzitás, az állatvédelem és a közös értékek megőrzése inspirált. Ruháinak valósághű másai mostantól az ARe app révén 3D-ben is megtekinthetők bárhol és bármikor, egy okoskészülék segítségével, egy különleges közös kampány keretében. Ennek apropóján beszélgettünk a tervezővel. 

Hogy vagy manapság, hogyan vészeltétek át a pandémiás időszakot? 

A pandémiás időszak nekünk is érvágás volt, hiszen a Margot üzletét nem tudtuk nyitva tartani, azonban nekem az emeleten található a műhelyem, így legalább nem feleslegesen béreltünk egy helységet. Én végig tudtam itt dolgozni és a megrendeléseket is innen küldtem ki a vásárlóknak. Ezt a kialakult helyzetet senki nem látta előre, így félő volt, hogy tönkre mennek vállalkozások, de a megnövekedett online vásárlás hatására azt mondhatom, hogy valójában nyertesként jutottam túl ezen az időszakon. Mindenképp előnyös volt, hogy a webshop már a kezdetektől működött, így nem kellett kapkodva összerakni egyet, hanem gördülékenyen ment az értékesítés. A megrendelések száma jó visszaigazolás volt és megerősített abban, hogy a márkának helye van a magyar divatszcénában, illetve, hogy egy következő szintre léphetek a termékmegjelenítés, online kommunikáció terén.

Forrás: areapp.net

Biodiverzitás, állatvédelem, közös értékek megőrzése. Ahogy a bevezetőben is írtuk, ezek inspirálták új kapszulakollekciódat. Minek hatására mentél most el ebbe az irányba?

A Samsung Magyarországgal közösen találtuk ki ezt a témát. Számomra nagyon fontos az állatvilág, a természet, valamint az, hogy minél kevesebb műanyagot használjunk és fogjuk vissza a húsfogyasztást. Ki lehet mondani, hogy én nem is eszem húst, egyrészt nem is szeretem, másrészt a környezetvédelem miatt. Amikor ezzel kapcsolatos dokumentumfilmet nézek, akkor tökre örülök, hogy nem vagyok a húsfogyasztás rabja. Ezenkívül a mindennapjaim során figyelek a szelektív hulladékgyűjtésre és a műanyagmentességre, amennyire csak lehet. 

Az említettek szorosan összefüggenek azzal, hogy a Hermelin ruha viszkóz anyagból készült és nem poliészterből. A poliészterben egyébként az a jó, hogy időtálló, tehát olyan a kialakítása, hogy nem tud kijönni belőle szál. Emiatt van az, hogyha elmész egy vintage boltba, akkor ott elég sok poliészterből készült darabot találhatsz – ezek még ennyi idő után is egyben vannak! Ha vigyázol az ebből készült ruháidra, akkor azok sokáig végig fognak kísérni. Hátulütőjük azonban az előállításuk környezetkárosító mivolta, valamint az, hogy biológiai úton nem bomlanak le, sőt, a mikroműanyag szennyezés is kapcsolható hozzájuk, ami mosás során belekerül a vizeinkbe. A viszkóz viszont egy természetes szál, ráadásul nyáron sokkal kényelmesebb viselet is. A következő kollekciók során is tervezem majd használni ezt az anyagot. Egy szó, mint száz, nagyon fontosnak tartom divattervezőként a környezetvédelmet, amire a munkám révén is igyekszem felhívni a figyelmet.

Forrás: annadaubner.com

A kreációidon olyan állatok printjei szerepelnek, melyek magyarországi védett fajok, mint például a kócsag, amelynek állományát a 19. században tizedelte meg a kócsagtoll viselésének divatja – ahogyan ezt te is kiemelted. Szerinted hogyan teheti jóvá a divat az elmúlt évtizedek, évszázadok káros beidegződéseit, trendjeit?

Jóvá tenni szerintem nem lehet, hiszen a divatipar még mindig a világ második legszennyezőbb iparága. Inkább úgy fogalmaznék, hogy a divatiparnak egy „eszköz” van a kezében, mivel fel tudja hívni a figyelmet a ruhagyártás káros hatásaira. Tudatosítani kell a fogyasztókban, hogy igen, egy farmer előállításához rengeteg vizet használnak fel, valamint, hogy a régi darabokat nem kell azonnal kidobni, inkább varrjuk vagy javítsuk meg őket, hogy minél tovább körforgásban maradjanak! A divatiparnak ezt az edukáló jelleget kellene tovább erősítenie, hogy igazi változás menjen végbe!

Együttműködtél a Samsung Magyarországgal a minikollekciód elkészítése, promóciója kapcsán. Mesélj erről!

Ők kerestek meg engem, és azt szerették volna, hogy az új Samsung Galaxy S21 Ultra 5G segítségével tervezzek egy kollekciót. Ez a készükék egy telefon és tablet közötti átmenet, amin könnyedén lehet rajzolni. Az okostelefonon való tervezésben az volt nagyon jó, hogy kényelmesen magammal tudtam vinni bárhová, nem kellett feltétlenül egy asztalnál ülve tervezni. Megadta nekem a helyszínválasztás szabadságát. Ezen az eszközön született meg az összes, állatot ábrázoló print. Valamint, a Samsung Magyarország egymillió forinttal támogatta a hortobágyi madárkórházat az együttműködés végén, nálam pedig a Birdy póló megvásárlása után kap az alapítvány 1000 forintot.

Forrás: annadaubner.com

Melyik a kedvenc terved a kollekcióból és miért?

Egyértelműen a Hermelin ruha, aminek a hátulja egy átlapolós megoldással záródik, és a szalagját körbe lehet keresztezni a testen, így jól be lehet állítani a kívánt méretet. Emellett a pántja is állítható. Ez azt jelenti, hogy S-M vagy M-L határvonalán is tök jól tud mozogni, ezáltal még inkább elkerülhető a mérethiba.

Hogyan zajlott az ARe appal való együttműködés kidolgozása? Mi volt a teendőd, mennyire ment gördülékenyen a közös munka? 

Az ARe-nak és nekem is egy extra izgalmas projekt ez, amit még nem csinált más hazai márka, webshop. Különösen fontos, hogy valamivel kitűnjünk a sok kicsi márka közül, hiszen számít az, hogy ki mivel tud többet nyújtani – a ruhákon kívül. 

A 3D-s vizualizáció során az ARe app segítségével otthonról vagy bárhol meg lehet nézni a kollekció darabjait, egészen közelről. Például a Hermelin ruhát a webshopon elölről fotóztuk be, de a hátulja nem látszik megfelelően. Ezt a darabot nem lehet megfelelően tárgyfotózni, emberi testen látva tudjuk csak elképzelni, hogy hogyan állna rajtunk. Az app segítségével a ruhákat minden oldalról, részletgazdagon tudom prezentálni, ami nagyon fontos számomra.

Forrás: areapp.net

Mit gondolsz, miért fontos manapság, hogy egy divatmárka nyisson a legújabb technológiai trendek irányába is?

Minden a digitalizáció felé halad, és ehhez pluszban hozzájárult a vírushelyzet is, kinyílt az online tér. Van, amikor erőltetésnek érzem, ha valaki mindenáron össze akarja hangolni a technológiát és a divatot, de az ARe app pont egy olyan izgalmas lehetőséget rejt magában, amivel a márkám azonosulni tud. 

Megjelentek már az olyan okostextilek is, amelyek melegítenek vagy hűtenek. A 3D nyomtatás elterjedésétől még messze vagyunk, bár az nagyon király lesz, ha majd egyszer eljutunk odáig, hogy lerajzolok egy tervet, megnyomok egy gombot és a nyomtató segítségével már a kezemben is tarthatom a ruhát. Azért lettem olyan lelkes, amikor megkeresett az ARe, mert a digitalizációban és az AR-ban nagy lehetőséget látok, tetszik, amit csinálnak. Eleinte nem volt kidolgozott koncepció, de úgy voltam vele, hogy ezt mindenképp próbáljuk meg együtt.

Forrás: areapp.net

Szeretnéd tovább vinni az állatvédelem témakörét és/vagy a technológiai együttműködéseket? Mit tervezel a közeli és távoli jövőben?

Az állatok védelme a magánéletemben fontos marad, de printek tekintetében egy másik irányba megyünk el, mert a vásárlók igénylik a változatosságot. A technológia terén pedig az egyelőre a 3D-s megjelenítés a következő lépcsőfok, de nem zárkózom el semmi olyantól, amiben van fantázia, és ilyen praktikus dolgokat tud nyújtani a vásárlóknak.

Szerző: Pölz Klaudia

Szólj hozzá!