Utazás fenntarthatóan? Kezdd a szálláshelynél!

Az elmúlt években fokozódó utazási boom átmeneti lassulását hozta el a világjárvány időszaka, amely egyben remek alkalmat adott arra is, hogy végiggondoljuk a tömegturizmus jelenségének és az olcsó utazási formák túlhasználatának környezetre gyakorolt hatásait. A tanulság a jövőre nézve: utazzunk, de utazzunk felelősségteljesen!

Az ökoturizmus elterjedésével szerencsére egyre több lehetőségünk van olyan utazások szervezésére, melyek révén úgy élvezhetünk izgalmas desztinációkat, hogy közben minimumra csökkentjük „lábnyomunkat”. Ebben a cikkben most olyan különleges európai butikhoteleket mutatunk be, amelyek elkötelezettek a környezet megóvása iránt és amelyek működésük számos területén igyekeznek fenntartható megoldásokra törekedni.

Quinta da Comporta, Alentejo, Portugália

A Comporta nevű régió a Portugália észak-nyugati részén található Alentejo partszakasz egyik legexkluzívabb része, melyet igazi dizájn központként tartanak számon, ahol számos művész, illetve tervező is megfordult már. A helyi építészetet a tradicionális alentejo-i stílus mellett a kortárs ökomegoldások jellemzik. Ennek jegyében épült Comporta természetvédelmi területének szívében a Quinta da Comporta butikhotel is, melynek megálmodója az ismert portugál építész, Miguel Câncio Martins volt. A hotel a klasszikus szolgáltatások – wellness, jóga, meditáció – mellett olyan programokat is szervez vendégeinek, melyek célja a környező természeti terület és élővilág megismertetése. Maga a hotel is szinte része az azt körülvevő természetnek. A több mint 70 szoba és 4 medencés villa berendezése az autentikus portugál interior stílus és a modern dizájn közé emel hidat. Színvilágban a természetes árnyalatok, a bútorok esetében pedig a rusztikus jegyek dominálnak. A szálloda éttermében helyi termelőktől beszerzett alapanyagokból készült helyi fogásokat kóstolhatunk.

Whitepod Hotel, Valais, Svájc

Listánk egyik legegyedibb szálláshelye valószínűleg a francia svájci Valais kantonban található Whitepod öko-luxus resort, melynek különlegessége, hogy az Alpok tetején félgömb alakú „sátrakban” lakhatunk. Az 1400 méter magasan elhelyezkedő sátrakat természetesen nem a hagyományos módon kell elképzelni; ezek sokkal inkább mindennel felszerelt és maximális komfortot nyújtó kapszulaházak privát sípályával és hófödte hegycsúcsokkal körülvéve. A resort területén az áramszolgáltatás, illetve a gépesített közlekedés limitált, wifi pedig abszolút nem érhető el. A világításról petróleum-, illetve LED-lámpák gondoskodnak. A vízellátás helyi forrásból történik, emellett pedig a takarékosság jegyében például számlálón követhetjük a fürdőben, hogy mennyi ideje használjuk a vizet, ezzel is segítve a túlfogyasztás megelőzését. Különleges formájuknak és egyedi geometrikus felépítésüknek köszönhetően a sátrak felmelegítése és hűtése is 30%-kal kevesebb energiafelhasználást igényel a hagyományos épületekénél. A Whitepod resort 2005-ben – mindössze egy évvel a megnyitása után – elnyerte a „World Prize for Sustainable Tourism”-díjat.

The Zetter Townhouse, London, Egyesült Királyság

A Zetter Townhouse az előzőleg említett szálláshelyekkel szemben nem a természet közelségére épít, éppen ellenkezőleg: a kelet-londoni St. John téren található hotel a klasszikus pompát eleveníti fel. Aki a korábban bemutatott hoteleket érezte közel magához, az valószínűleg ezt az eklektikus butikhotelt egyenesen giccsesnek fogja találni.

Emellett azonban a Zetter Townhouse is ugyanúgy elkötelezett a fenntartható működés iránt, mint az előbbiekben bemutatott társai. A Zetter Grouphoz tartozó hotelek egytől-egyig törekszenek az energiatakarékos technológiák implementálására, illetve a környezetbarát anyagok használatára, ahol csak lehetséges. A Zetter Townhouse vízellátásának egy részét a hotel melletti 500 méter mély fúrólyukon keresztül kinyert vízből fedezi, modern megoldásokkal minimalizálja az energiahasználatot, illetve a fürdőszobában kizárólag környezetbarát csomagolással és formulával rendelkező termékeket helyez el – csak hogy néhány példát említsünk. Továbbá egy érdekes promóció keretében igyekeznek csökkenteni a housekeeping feladatokkal járó energia-, víz- és tisztítószer használatot: a két napnál tovább náluk tartózkodó vendégek a takarítást, illetve törülköző- és ágyneműcserét napi 10 fontos voucherre cserélhetik el, amelyet a hotel – egyébként Mr & Mrs Smith Hotel Awards-nyertes –  bárjában használhatnak fel.

Leitlhof, Alto Adige, Olaszország

Az észak-olaszországi Alto Adige régióban, a Dolomitok szívében találhatjuk a Leitlhof hotelt, melyet a természet közelsége és a lenyűgöző látvány mellett önfenntartó megközelítése tesz különlegessé. A Leithlof egyike az európai önfenntartó hoteleknek, ami azt jelenti, hogy az energia- és a vízellátásról is ők maguk gondoskodnak. A hotel területén építették fel saját erőművüket, mely a hő- és energiaellátást biztosítja és a karbonsemlegesség jegyében fát használ alapanyagként. Az erőművet szervezett túra keretében a vendégek is meglátogathatják.

Az ételek magas minősége is biztosított, ugyanis a Leithlof saját farmmal, illetve állatállománnyal rendelkezik, mely garantálja a helyi és mindig friss alapanyagok használatát.

Coco Mat Eco-rezidencia, Szérifosz, Görögország

Szérifosz a Kikládok szigetcsoportjának egyik legidillibb pontja, mely Athéntől néhány órás hajóútra található. A sziget legkülönlegesebb szálláshelyeként említhetjük a George Zafirou görög építész által tervezett Coco Mat Eco hotelt. A korábban bányászok házaiból álló komplexum most az autentikus helyi építészetet, a puritán indusztriális stílust és a kortárs, öko-barát esztétikumot ötvözi, tökéletesen illeszkedve a sziget általános képébe. A Coco Mat tereit természetes fény és légkondicionálás járja át, a szobák pedig naturális anyagokból – pamut, selyem, gyapjú, libatoll, kókusz rostok – készült bútorokkal, kiegészítőkkel vannak felszerelve. A vendégek többek között azt is kiválaszthatják, hogy milyen anyagból készült matracot és párnát kérnek szobájukba.

És ha ez még nem győzött meg, a Vagia strandra néző lenyűgöző kilátás biztosan meg fog.

Treehotel, Harads, Svédország

A fenntarthatóságra törekvés és az élénk képzelőerő találkozásából született a svédországi Treehotel, melynek már beszédes neve is elárulja, hogy fák közé épített szálláshelyről van szó. Az erdő közepén fekvő komplexumban hét különböző kabin közül választhatunk, melyek mind egyedi dizájn koncepcióval rendelkeznek, illetve más-más svéd, norvég, illetve finn építészek tervei alapján készültek.

A legizgalmasabb felépítésű szobák között említhetjük a Mirrorcube névre keresztelt kabint, melynek falait tükrök borítják és amely kívülről nézve azt az illúziót kelti, mintha a szoba a padlótól a tetőig üvegből készült volna. A tükörszobán kívül találunk például az erdő képébe teljesen beleolvadó óriás madárfészekre emlékeztető kabint, illetve ennek ellentétjét is, az UFO-nak nevezett futurisztikus egységet is, mely egyáltalán nem illeszkedik a környezetbe.

Hotel ZOO, Berlin, Németország

A történelem és az avantgárd, a ’20-as évek és napjaink Berlinjének szelleme találkozik a több mint 120 éves Hotel ZOO-ban. Az eredetileg 1889-ben épült Hotel ZOO renoválásakor a korábban használt anyagokat és megoldásokat modern és környezetbarát elemek, illetve technológiák váltották fel, a klasszikus glamúr azonban még mindig jelen van.

A szálláshely a felújítása után elnyerte a Green Globe tanúsítványt fenntarthatóságra való törekvéséért.

Arima Hotel, San Sebastian, Spanyolország

“Be Soulstainable” – mondja a spanyolországi San Sebastian közelében elhelyezkedő, családi vállalkozásként üzemelő Arima design hotel mottója. És valóban, a hotel működésének minden területén a fenntarthatóságot helyezi előtérbe. Vízellátásának egy részét a begyűjtött és újrahasznosított esővíz adja, energiaellátásának 77%-át pedig lég- és geotermikus energia biztosítja. A vendégek a hotel éttermében élvezhetik a helyi termelőktől származó alapanyagokból készült ételeket és a biodinamikus borok kínálatát.

The Green House, Bournemouth, Egyesült Királyság

Már a neve is sugallja, hogy a bournemouth-i Green House európa egyik legzöldebb szálláshelye, mely a fenntarthatóságot visszafogott luxussal ötvözi. A hotel alapelvei közé tartozik az újrahasznosítás maximalizálása, a helyi termékek használata, illetve a munkavállalók jóllétének biztosítása. A Green House olyan apróságokra figyel a mindennapos munkafolyamatok során, melyek együttesen teszik lehetővé a sokkal környezetbarátabb működést. A konyhában használt fáradt olajból később üzemanyag készül, a kávéból komposzt, a bútorok pedig az upcycling jegyében kapnak új formát. Az energia előállításában fontos szerepet játszanak a megújuló energiaforrások, így például a napenergia.

A Green House az elmúlt években több mint 100 pontot vezetett be a lehető legfenntarthatóbb működés eléréséért, ám törekvéseik ezzel még nem értek véget, hiszen folyamatosan keresik a lehetőségeket ökológiai lábnyomuk csökkentésére.

Szerző: Fejes Alexandra, kiemelt kép: whitepod.com

Szólj hozzá!