5 tavaszi trend a legjavából magyar tervezők darabjaival

Ugyan az igazi tavasz idén különösen sokat váratott magára, ez éppen elég időt adott arra, hogy elmerülhessünk azokban a trendekben, melyek ebben az időszakban dominálnak, vagy szezonokon átívelően egész évben stílusosak. Inspirációs gyűjteményünk ezúttal kedvenc hazai tervezőink kollekcióiból emeli ki azokat a darabokat, melyek várhatóan a következő hónapokban gardróbunk kulcselemei lesznek. Lássuk, melyek ezek – szerintünk!

Szorbet ihlette pasztell tónusok

A tavaszi-nyári kollekciók egyik legdominánsabb elemeként idén is a pasztell tónusokat említhetjük, melyek könnyed anyagokkal párosítva igazán légies kombinációkat hívnak életre. A pasztell trend tekintetében a magyar tervezők kreációi közül a Daige Perspective kollekciójának kreációi állnak szívünkhöz a legközelebb. A Perspective ihletői az asztronómia, a kozmológiai törvények, a csillagtérképek, az atlaszok és a tudományos áttörések voltak.  A kollekció egyik uralkodó színe az orgonalila. A szín számos darabon visszaköszön, melyek közül a legizgalmasabb talán a Vela ingruha, illetve a Tyl overshirt.

Oversized dzsekik

Az elmúlt években látványosan előtérbe kerültek az oversized blézerek és dzsekik a klasszikus, szűkebb szabású darabokkal szemben, és ez a trend idén tavasszal sem merül feledésbe. A hosszabb, bővebb boyfriend darabok szinte minden szetthez hozzáadják azt a laza sikket, amitől az összhatás tökéletes lesz anélkül, hogy erőltetetté válna. Idén a vintage farmerkabátok menőbbek, mint valaha – a pontot az i-re pedig egy-egy izgi felvarró, hímzés teszi fel. Aktuális favoritjaink az Earth’N’More és Secret Humanity újrahasznosított farmerkabijai. Az Earth’N’More a hagyományos gobelin technikát idézi meg, a Secret Humanity pedig a kultúra, filmművészet, irodalom felől közelít.

Flower power

Még ha Priscilla Presley-t nem is hozta lázba a virágminta tavasszal, mi valahogy mégis beleszeretünk a természet ihlette printekbe ebben az időszakban. A színes, bohókás ruhák stílusosan kombinálhatók vagányabb darabokkal, de persze a nőiesebb, letisztultabb ruhatárban is musthave-nek számítanak. Ezt az irányvonalat igazán megkapóan rekontextualizálta a Je Suis Belle, amikor megalkotta népművészet által inspirált, újrahasznosított ruháját, Daubner Anna Peony dress-e pedig egy modern, romantikus irányvonalat képvisel.

Fejkendők minden alkalomra

Következzen egy trend, mely egészen az ’50-es és ’60-as évekhez nyúlik vissza, amikor is a fejkendők fénykorukat élték, igaz, akkor jobbára más funkciót láttak el, mint most. A minél feltűnőbb, minél izgalmasabb motívumokkal díszített fejkendők alapdarabként kapnak majd helyet a kiegészítők között a tavaszi-nyári szezonban. A fejkendőket azért is szeretjük – amellett, hogy minden összeállítást remekül megkoronáznak -, mert elegáns és cool megoldást nyújtanak akár a bad hair napokra is. Ha kendők, akkor nálunk továbbra is a VYF kollekciói a befutók!

Üde sárga

Még egy monokróm, sötétebb színekből álló szettnek is tavaszi hatást kölcsönöz egy merész, élénk kiegészítő. Idén legyen ez a kiegészítő egy egyedi formavilágú sárga táska, mely a nemzetközi virtuális kifutókon is vissza-visszatérő darabként bukkant fel. Hazai kedvenceink ebben a kategóriában a LAONI letisztult, geometriai alakzatokkal operáló négyszög kézitáskái, melyet a modern, minimalista japán építészet ihletett. A praktikum jegyében megalkotott kiegészítő akár vállon is hordható és minden szükséges dolog elfér benne. De ha valaki nincs oda az élénk sárga árnyalatokért, a Zia Budapest mustáros árnyalatú nyári topjával is hódolhat ennek a trendnek.

Kép: ziabudapest.com
Kép: laoni.hu

 

+1: Minimalista, művészi, fenntartható

A Printa egy kis egyedi magyar márka, amely a kezdetek óta fontosnak tartja a lokális gyártást, ezen túl egy még specifikusabb irányt vett fel: upcycolnak, azaz környezettudatos termékeket gyártanak elsősorban újrahasznosított anyagokból. Kényelmes slouchy nadrág, egy biopamut blézer, printelt fodros ujjú felső és egy fagombokkal ellátott, laza szabású blézer. Tökéletes harmónia.

Nálatok melyek a befutók?

Szöveg: Fejes Alexandra, kiemelt kép: Daige

Szólj hozzá!