Bakancslista újratöltve!

Utolsó pillanatos nyaralóként a legmeggyőzőbb inspirációs forrásként filmekből merítek, amikben gyakran nem is a történetszál, sokkal inkább egy-egy érdekes, megkapó helyszínen elidéző kamerabeállítás ragad magával. Az idei bakancslistámon szereplő úti célokat az alábbi filmek szolgáltatták.
 
Before Mindight – Peloponnészoszi-félsziget
 
Richard Linklater Bécs és Párizs után Görögországba kalauzolja a “Mielőtt…” filmtrilógia párosát. A filmtörténet legirigyeltebb ismerkedős sztorija tovább gyűrűzik, immár a házasélet, a napi rutin és az öregedés viszontagságairól szóló dialógusokon keresztül. S miközben Celiné és Jesse ijesztően ismerős mondatait hallgatjuk, Peloponnészosz szikrázóan kéklő fénye, az Égei-tengeren lemenő Nap meleg sugarai és a görög konyha páratlan ízei is beférkőznek a menjek-maradjak dilemma konfliktusába. 
 
Hunt for the Wilderpeople – Új-Zéland
 
Ezzel a filmmel az elmúlt évek egyik legjobb és legeredetibb vígjátékát készítette el Taika Waititi, aki már számos filmjében vallott az új-zélandi nemzetiségéről, na meg a teljesen elborult humoráról. Ebben a sztoriban a dacos Ricky osztásaitól nemcsak szétröhögitek magatokat, de mellette a maorik vadregényes földjét is megcsodálhatjátok hegyen-völgyeken keresztül.
 
The Secret Life of Walter Mitty – Lesz itt minden!
Ben Stiller filmjeitől valahogy mindig távol tartottam magam, de a Walter Mitty mégis kivételt képez ez alól. Lehetséges, hogy öregszem és jobban bele tudok merülni az ehhez hasonló bájosan romantikus kalandfilmekbe, bár lehet, hogy csak a filmnegatív iránti elkötelezettséget éreztem magaménak. Bárhogyan is legyen, Ben Stiller moziját a lenyűgöző tájak miatt is érdemes legalább egyszer megnézni, hiszen olyan helyekre kalauzolja el a nézőt, mint Grönland, Izland, Himalája és Afganisztán.
 
The Darjeeling Limited – India
 
Wes Anderson 2007-es mesterműve után azonnal fel akartok majd szállni a Dardzsilingi Himalájai Vasútra, hogy körbeutazzátok Indiát és láthassátok vibráló, dinamikus színpalettáját, ahogyan változatosabbnál változatosabb tájegységeken elevenedik meg. A “Játékvonat” becenevű vasút már 1881 óta működik és 86 km hosszan fut fel a Himalája hegyei között New Jalpaigur állomástól, Dardzsilingen át India híres kék városáig, Jodhpurig. 
 
Chungking Express – Hong Kong
Ha Távol-Kelet, akkor Lost in Translation, tudom-tudom, de Wong Kar-Wai autentikus kínai filmjeit is nézzétek meg. A fülledt kifőzdék, a zsúfolt városi forgatag és a neonfények komplementereinek szinesztéziájával szippant be Hongkong neo-noir világába.
 
Midnight in Paris – Párizs
A végére jöjjön egy Woody Allen mozi, aki az 1920-as évek Párizsát hangolta össze a jelenkori hangulatával. Főhősünk Gil Pender író, aki időutazó kalandjai során Ernest Hemmingwayt, Gertrude Steint vagy éppen Salvador Dalít is szóra bírja. Emellett napjaink Párizsa is megmutatja magát Monet Giverny-kertjén, a Rodin Múzeumon, a Musee de l’Orangerie vagy éppen a Szajna parton elidőzött képeken keresztül.
 
Szöveg: Dudás Bea, kiemelt kép: criterion.com/

Szólj hozzá!