Tippek a fenntartható utazáshoz

Tudatosan élsz a mindennapokban, de mi a helyzet az utazásaiddal? Már a nyaralás tervezésekor is oda lehet figyelni ezekre a fontos részletekre, vagy csak a célállomás elérésekor kell tudatos turista üzemmódra kapcsolni? A környezetvédelem mellett milyen egyéb tényezőket kell egy felelősségteljes utazónak észben tartania? Néhány gyakorlati tanács következik. (A cikk még a COVID-19 világjárvány előtt íródott.)
 
Mikor és hová menjek?
 
Nem meglepő, hogy az olyan városok, mint Velence, Barcelona vagy Dubrovnik, hemzsegnek a turistáktól, ami kedvezőtlen infrastrukturális állapotokat szül, a konstans magasan tartott árak pedig megterhelőek a helyi lakosok számára. Thaiföldön és a Fülöp-szigeteken a strandok szemetesek, és szinte megsemmisítő csapást mért rájuk a hatalmas embertömeg (és persze a mérhetetlen műanyaghulladék beáramlása). Ezek a gyönyörű helyek nem mennek ám sehová, így a csúcsidőszakon kívül is meglátogathatjuk őket – Justin Francis, a Responsible Travel vezérigazgatója is ezt javasolja. Azt is hozzáteszi, hogy ha nem a főszezonban utazunk, egyrészt nekünk is kényelmesebb lesz, hiszen nem kell mindenhol embereket kerülgetni, másrészt így segíthetünk, hogy a helyi kereskedők, szolgáltatók a szezonon kívül is bevételhez jussanak.
 
Persze, a tophelyeken kívül is rengeteg gyönyörű város, térség van, ami érdemes arra, hogy meglátogasd. Ha Európán belül gondolkozunk, például Tallin, Ljubljana, Belgrád évszázados építíszeti remekekkel, pezsgő művészeti közeggel rendelkeznek. A kanadai nemzeti parkok éppoly csodálatosak, mint az amerikai társaik, Délkelet-Ázsiában pedig Phuketen kívül is sok szép pici szigetet és kulturális oázist találhatunk.
 
Hogyan jussak oda?
 
Vonat, repülő, autó. Melyik a legjobb? A légiközlekedés az egyik legnagyobb ellensége a fenntartható utazásnak, hiszen korántsem környezetkímélő. A svédeknek már van is egy idevágó kifejezásük, ez pedig a ‘flygskam’, angolul ‘flight shame’ – azt a jelenséget írja le, amikor a felelős utazó szégyent érez azért, mert a repülést választotta. Egyes esetekben azonban a repülés elkerülhetetlen; ha valaki New Yorkból utazik Shanghajba, nem fog az überlassú hajóra váltani, hogy elérje Kínát. A legjobb megoldás tehát az, ha keveset repülsz.
Justin Francis azt javasolja, hogy az évi 3-4 rövid utazást váltsa fel egy nagy, hosszabb trip, ami közben autót bérelhetsz vagy vonatra pattanhatsz, hogy az egyes desztinációk közt ingázz – a belföldi repülőjáratok helyett. Mindig az economy class-t válaszd, hiszen a first class-nek dupla akkora a szénlábnyoma, és ha lehet, repülj átszállás nélkül. Ma már azt is tudod csekkolni, hogy melyik légitársaságnak a legkisebb a károsanyag kibocsátása utasonként és mérföldenként.
 
Hol szálljak meg?
 
Az ökotudatos szálláshelyek száma az elmúlt években megszaporodott, köszönhetően az új fogyasztói elvárásoknak is. Mondhatjuk úgy, hogy az iparág tudja, mi a jó a környezetnek és mi hoz profitot, így a hotelek elkezdtek odafigyelni a fenntarthatóságra. A bécsi Hotel Stadthalle, a koppenhágai Kong Arthur, a Serengetiben lévő Olakira Camp, a The Brando Thatitiben vagy a svéd Zero Island például karbonsemleges szálláshelyeket kínál.
 
Ami a műanyaghulladékot illeti, a kenyai Angama Mara szigorú műanyagmentes politikát követ, az EDITION Hotels pedig elindította a „Stay Plastic Free” kampányt, melynek célja, hogy eltávolítsa az egyszer használatos műanyagokat a vendéglátóiparból. Az egyes vállalatok is részt vesznek e törekvésben: például az AccorHotels, mely a helyi gazdaságok fejlett faültetési programjait finanszírozza. 2016-ban a nemzetközi szállodacsoport közel 17000 fát ültetett az Egyesült Királyságban a globális Planet for the Planet program keretein belül.
 
Miket csomagoljak?
 
Általános igazság, hogy a hulladéktermelés csökkentésének legjobb módja a kevesebb termelés. Vicky Ellmore a Reusable Nationtől azt javasolja, hogy csomagunk legyen könnyű és praktikus. “Figyelj oda az alapokra, és hasznosítsd újra az olyan tárgyakat, mint a vizes palack, kávés pohár, szívószál, élelmiszer hordozók, evőeszközök. Vegyél többször használatos bevásárlótáskát és kisebb zsákokat, így vásárolhatsz csomagolásmentes termékeket. Fogtablettából, dezodorból, samponból szerezz be bio termékeket.” – tanácsolja Vicky.
 
Bea Johnson, a Zero Waste Home szerzője azt javasolja, hogy az otthoni használatra szánt mindennapi tárgyainkat is vigyük magunkkal az utazásra, így nem kell azokat külön megvásárolni (kiegészítők, kozmetikumok stb).
 
Amikor mégis be kell szerezned a legfontosabb dolgokat, használd tudatosan a pénzed: válassz helyi szállást a nemzetközi szállodaláncok szobái helyett, étkezz lokális éttermekben, vásárolj helyben készített kézműves termékeket, kérdezz az ott élőktől és vegyél részt olyan
 
Hogyan bánjak az élővilággal?
 
Turisták milliói és az olyan celebek, mint Kim Kardashian is kísértésbe esnek, ha vadon élő állatokat látnak: azonnal posztolniuk kell őket Instagramra. Látszólag egy ártatlan selfie-ről van szó, de a szabály az szabály: az állatokat nem szabad emberi szórakozásra használni, mutogatni. Ha szeretnél vadon élő állatokat látni a természetes élőhelyükön, válassz olyan helyeket és túrákat, amelyek etikailag kikezdhetetlenek, illetve ahol az ember és az állat fenntartható kölcsönhatásban él. Ilyenek lehetnek az elefánt szentélyek és a tengervédelmi önkéntes projektek.
 
Ignoráld tehát azokat a helyeket, ahol azt érzed, hogy az állatok természetellenesen viselkednek csak azért, hogy téged szórakoztassanak. Véletlenül se szemetelj a vadonban, ne szakítsd le a virágokat és ne bántsd a fákat, egyszóval: maradj észrevétlen.
 
Forrás: The Lonely Planet, 

Szólj hozzá!