Hagyományos gobelinek vintage farmerkabátokon

„Úgy nőttem fel, hogy kislány koromban nagymamám szinte folyton egy gobelinen dolgozott. Emlékszem, a nyarat mindig a nagyszüleimnél töltöttük Tiszalökön, és legkorábbi gobelin emlékem, hogy olvasom A két Lottit, amíg mama velem szemben csendben varrogat órákon át. Édesanyám is tőle tanult gobelinezni, varrni és kötni is. A lakásunk tele van gobelinekkel a mai napig, anya és mama évtizedek óta megszállottan űzi ezt a kézimunkát.” – így kezdi első farmerkabát kapszulakollekciójukról írt blogbejegyzését Fazekas Fanny, az Earth’N’More környezettudatos blog és márka egyik alapítója.

Fanny és párja, Kondor Bence közös álma valósult meg azzal, hogy elkészülhetett minikollekciójuk, melynek középpontjában a farmer, illetve a tradicionális gobelin technika áll. Céljuk, hogy a kézműves hagyományokat visszahozzák a köztudatba, egy egészen új formában. A farmerkabátokhoz olyan gobelineket szereztek be, amik már rég a padláson porosodtak. Fanny nagymamája 88 évesen a mai napig alkot, ezért a kollekció egyik megálmodója pontosan tudja, hogy mennyi idő, türelem és kreativitás szükséges egy-egy kép elkészítéséhez, így semmiképp sem szerette volna azokat veszni hagyni.

A gobelinek vintage farmerkabátok hátán kaptak új élet. „Fontos volt számunkra, hogy már meglévő kabátokat használjunk fel, hogy ne terheljük tovább a Földet új ruhadarabokkal (ráadásul tudjuk, mennyire nem környezetbarát a farmer előállítása).” – vallják az Earth’N’More alkotói. A kabátok hátulján szereplő képek közt találunk különböző témájú festményszerű ábrázolásokat, de állatokat és növényeket ábrázoló illusztrációkat, csendéleteket is.

Azontúl, hogy a kabátok elkészülése mögött húzódó koncepció is roppant izgalmas és értékes, nem mehetünk el szó nélkül a Kondor Bence által a kollekcióhoz készített kampányképek mellett sem. David Attenborough A Life on Our Planet (Egy élet a bolygónkon) című filmje inspirálta a fotózás helyszínét. A filmben megjelenő Csernobil valósága és szimbolikája fontos gondolatokat ébresztett Fannyban és Bencében: néhány évtizeddel a tragédia után a seb nem csak, hogy beforrt, de Csernobil valóságos földi paradicsommá vált, lenyűgöző a biodiverzitása. A Veszprém mellett található volt orosz laktanyában indák csavarodnak a házakra, fák nőnek a tetőkön, gyökerek törik meg a betont. Ez a különleges, Csernobilhoz hasonló atmoszféra találkozik Bence impresszív látásmódjával a képeken és montázsokon, erőteljes keretet adva ennek az amúgyis markáns kollekciónak.

A slussz poén pedig, – melyet remélem, nem bánnak az érintettek, hogy veletek is megosztunk – hogy a páros a Rebellive-nek köszönhetően talált egymásra, hiszen Bence egy Fanny által írt cikket olvasva kezdett levelezni vele. Szívesen, srácok! 😉

Olvassatok többet a kollekcióról ITT és rendeljetek magatoknak menő gobelines farmerkabit ITT.

Szólj hozzá!