Email Us: juli@themenovo.com
Call Us: 002 01066165701

A mentruációs higiénia napja, melyet a berlini székhelyű WASH United nonprofit szervezet kezdeményezett, minden év május 28-án valósul meg. A kezdeményezés különböző kampányok révén törekszik arra, hogy megtörje a menstruációval kapcsolatos tabukat, hiteles információt biztosítson a menstruációs egészségről, és mindenki számára lehetőséget teremtsen a menstruációs termékekhez való hozzáféréshez, ezáltal is csökkentve a menstruációs szegénységet.

Miért probléma a menstruáció stigmatizálása?

A menstruációs termékekhez és biztonságos, higiénikus privát helységekhez való hozzáférés elengedhetetlen minden menstruáló személy számára, anélkül, hogy ez bármilyen módon stigmatizálva lenne. Egy ideális világban ez nem kellene írnunk sem, hiszen magától értetődő lenne. A valóságban azonban sokszor feltűnnek a megbélyegzés látleletei napjainkban is.

A menstruáció(s higiénia) negatív módon való megközelítése befolyásolhatja az egészséget és a társadalmi jólétet. Nepálban például a menstruáló személyeket kiközösítik, és úgy nevezett „menstruációs kunyhókba száműzik”. 

Nem árulunk el nagy titkot és nem állítunk valótlant, ha kijelentjük: a mestruáció tabusítása, stigmatizálása az olyan országokban is jelen van, mint Magyarország. A többség a magyarok közül nem igazán mer őszintén és nyíltan beszélni a témáról. Ehhez nem csak az oktatási rendszerünk járul hozzá – hiszen iskolában csak az alapokat mondják el, ha elmondják, és azt is csak a lányoknak -, hanem a média is nagy szerepet játszik a menstruációt körüllengő tabuk megerősítésében. Például, hány olyan betét/tampon reklámot ismerünk, amit az sugallja, hogy a menstruációs napokon is tegyünk úgy, mintha semmi sem változna éppen a testünkben…

Fotó: Canva

 Kétségkívül vannak olyan menstruáló személyek, aki a havi ciklusuk során nem tapasztalnak negatív fizikai vagy érzelmi változásokat. Ennek ellenére, a menstruáló egyének 92%-a számos kellemetlen tünetet tapasztal. Az alhasi fájdalom, a fejfájás, a hangulatingadozás és a fáradtság csak néhány példa ezek közül. Ezek a tünetek közvetlen hatással lehetnek a mindennapi tevékenységekre. Ezért fontos, hogy megértő és támogató környezetet teremtsünk, amely lehetővé teszi a menstruáló emberek számára, hogy hatékonyan kezeljék ezeket a tüneteket és zavartalanul végezzék teendőiket. Továbbá, a menstruáló személyeknek globális szinten 5-8%-a szenved a premenstruációs diszfórikus zavartól (PMDD), ami egy rendkívül súlyos formája a premenstruációs szindrómának, súlyos érzelmi és fizikai tüneteket okozhat, és néhány esetben öngyilkos gondolatokhoz vezethet.

Honnan ered a menstruációt övező megbélyegzés?

A legjobb és legizgalmasabb eseményeket nem tanítják töri ótán, és kétlem, hogy a cikk ezen része érettségi téma lesz, de mindenképpen fontos információkat tartalmaz arról, hogyan is alakult a menstruáció ilyen szintű stigmatizálása. 

Bár az egyiptomiak gyógyhatást tulajdonítottak a menstruációs vérnek, a Hippokratész által terjesztett nézet, miszerint a menstruáció veszélyes, széles körben elfogadottá vált – még a női szervezetre nézve is. Plinius, a római természettudós szerint a menstruáló nők ártalmasak az állatokra, növényekre és az egész természetre. 

Ezek a hiedelmek sajnos az okkal sötétnek nevezett középkorban is terjedtek, sőt, ebben a korszakban a menstruáló nők ördögi erővel rendelkeztek. Azt állították, hogy a menstruációs vér olyan maró hatású, mint a sav, és ha egy férfi a menstruáció idején közösül, akkor a gyermek beteg és gyenge lesz. Az ókorban gyakran rongyokkal próbálták kipárnázni magukat a nők, mivel alsónemű viselése nem volt szokás. Az illatos gyógynövényeket pedig a nyakuk és a derekuk köré helyezték a menstruációs vér szagának elfedésére. A fájdalmakat mindeközben el kellett viselni, mivel a középkori egyház tiltotta a fájdalomcsillapítást, hiszen a fájdalom Isten büntetése, amiért Éva elcsábította Ádámot. 

Fotó: Canva
Döntsük le a tabukat, tegyünk a megbélyegzés ellen!

Mit tehetünk a menstruációt övező tabuk, stigmák ellen?

Merjünk nyíltan beszélgetni a menstruációról, ami egy teljesen normális és természetes folyamat. Nagyon fontos, hogy olyan személyeket is edukáljunk a témában, akik nem menstruálnak, hiszen a legtöbb esetben ők azok, akik a stigmákat megteremtik, hiszen az ismeretlen az mindig ijesztő.

A szexuális edukáció és felvilágosítás része kellene, hogy legyen a menstruációval kapcsolatos témák alapos, nyílt átbeszélése. Ebbe a párbeszédbe mindenkit bele kellene vonni, hiszen csak együttes erővel tudunk egy  kényelmesebb világot teremteni nem csak a mesntruáló személyek, hanem a többi embernek is. Fontos, hogy terjesszünk ismereteket a menstruációval kapcsolatban – ez magában foglalhatja a menstruációs ciklus működésének és egészségügyi aspektusainak megértését, valamint a menstruáció normális és természetes jellegének hangsúlyozását.

Ösztönözzük a munkahelyeken a menstruációval kapcsolatos nyitott kommunikációt. Hozzunk létre egy biztonságos környezetet ennek, ahol az alkalmazottak szabadon beszélhetnek a menstruációs tüneteikről, és szorgalmazzuk, hogy vezessenek be rugalmas munkaidőt vagy szabadnapokat ezekre a napokra.

Lépjünk fel annak érdekében, hogy könnyen hozzáférhetőek legyenek a menstruációs termékek, ideértve a tamponokat, betéteket és más alternatív megoldásokat. Ez segít csökkenteni a menstruációval kapcsolatos pénzügyi terheket és kiszolgáltatottságot.

Támogassuk azokat a jogszabályokat és politikai erőtereket, amelyek elősegítik a menstruációval kapcsolatos egyenlőséget és jogokat. Ide tartozhat a menstruációs szabadság törvényi elismerése, a menstruációs termékek adómentessége és a menstruációs oktatás beépítése az iskolai tantervekbe.

Végül, de nem utolsó sorban segítsünk a média és a művészetek területén olyan kezdeményezéseket, amelyek bemutatják a menstruációt pozitív és valósághű módon. Ez segít eloszlatni a megalapozatlan mitoszokat és előítéleteket.

Ha pedig még több információt szeretnél kapni a témában, kattints a világnap hivatalos weboldalára!

Források: 

Premenstrual Syndrome: Existence, Knowledge, and Attitude Among Female University Students in Karachi

Putting the men into menstruation: The role of men and boys in community menstrual hygiene management

Greg Jenner: How did women in the past deal with their periods? The history of menstruation, 2015

Dr. Helen King: The history of menstuation, 2013

Nepal: Why menstrual huts still exist despite being illegal

Kiemelt kép: Canva, szerző: Csorba Eszter

Previous
Next