Email Us: juli@themenovo.com
Call Us: 002 01066165701

Ismét eljött az évnek ezen időszaka: április 22-én, szombaton kezdődik a Fashion Revolution Week. Az FRW a Fashion Revolution szervezet éves kampánya, amely a világ legnagyobb divataktivista mozgalmát fogja össze hét napra. Az idei év pedig különösen jelentős, hiszen 10 éve történt a Rana Plaza tragédiája. Mutatjuk, hogyan lehetsz Te is divatforradalmár az FRW alatt és miként csatlakozhatsz a hagyományőrzésre, kézművességre fókuszáló hazai programokhoz!

A Fashion Revolution Week a bangladesi Rana Plaza ruhagyár 2013. április 24-i összeomlása után jött létre, amely során 1138 ember vesztette életét és további 2500 megsérült. A tragédia óta eltelt évtizedben a Fashion Revolution globális mozgalommá vált, amely felszólítja a divatipart, hogy a növekedés és a profit helyett az embereket és a bolygót tekintse prioritásnak.

A divatipar a munkaerő és a természeti erőforrások kizsákmányolására épül, ami azt eredményezi, hogy a pénz és a hatalom kevesek kezében összpontosul. Mivel a profit minden mással szemben elsőbbséget élvez, a divatmárkák versenyfutásban vannak, hogy minél többet és gyorsabban gyártsanak, arra sarkallva minket, hogy minél többet és gyakrabban vásároljunk. Az ellátási lánc csúcsán állók egyre nagyobb tőkét halmoznak fel, miközben a ruháinkat készítő emberek még mindig alulfizetettek, és nem tudják kielégíteni alapvető szükségleteiket. Sokat beszélünk arról, hogy a márkák hogyan védhetik a Földet és hogyan lehetnek fenntarthatóbbak, de az igazság az, hogy nincs fenntarthatóság tisztességes fizetés és biztonságos munkakörülmények nélkül.

Idén a Fashion Revolution a 10 pontos Kiáltványát, a Manifesto-t veszi alapul, a Fashion Revolution Hungary csapata pedig annak 4. pontjával foglalkozik:

„A divat tiszteli a kultúrát és a nemzeti örökséget. Támogatja, ünnepli és megjutalmazza a szakértelmet és a mesterségbeli tudást. A kreativitást a legnagyobb erősségének tekinti. A divat soha nem vesz el becstelenül, soha nem sajátítja ki más értékét engedély nélkül. A divat értékeli a mesterembereket.”

Sok színes budapesti és vidéki programmal, konferenciával, kerekasztal-beszélgetésekkel, műhely- és stúdiólátogatásokkal és divatbemutatóval várják az érdeklődőket április 22-29 között.

Szeretnél részt venni az eseményeken? Csatlakozz idén a divatforradalomhoz online és offline egyaránt!

XII. Országos Viseletkonferencia: A Heves Megyei Népművészeti Egyesület és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége közös rendezésében szervezik meg április 21-22-én a „Viseletek régen és ma” címmel a XII. Országos Viseletkonferenciát, aminek tematikája szorosan illeszkedik a FR 4. Kiáltványi pontjához. A szervezők szeretnék, ha a konferencia hozzájárulna az olyan ma is hordható viseletek népszerűsítéséhez, amelyek a hagyományos formákat, motívumokat őrzik. A programhoz kiállítás és divatbemutató is kapcsolódik.

Seminar – Craftsmanship and heritage in the heart of fashion: A nemzetközi online szemináriumon divatszakemberek, oktatók, kutatók osztják meg tapasztalataikat, tudásukat, jógyakorlataikat a kézművesség, hagyományőrzés és a divat relációjában. A szemináriummal a szervezők további célja, hogy platformot biztosítsanak a további együttműködésekhez a témában. A programon a világ különböző pontjain élő szakemberek prezentálnak, hallhatunk előadásokat görög, indiai, guatemalai előadóktól is. A Fashion Revolution Hungary együttműködik a görögországi core teammel, akik szintén a Kiáltvány 4. pontját dolgozzák fel a divatforradalom hetén. Fő témájuk a kulturális örökség és kézművesség a női szerepvállalás mentén, amit többek között a Wear Your Origins Awardon is képviseltetnek. Időpont: 2023. ápr. 24., 10:00 – 13:00. Regisztrálni erre a linkre kattintva lehet.

Konferencia – Kézművesség és örökség a divat szívében – A nemzetközi konferencia előadói között szervezetek képviselői, népi iparművészek, tervezők, kézművesek, oktatók szerepelnek, akiket érzékenyen érint ennek a szakmának a jövője és szeretnék a fiatalokat is inspirálni, hogy érdemes ezekkel az értékekkel – akár az öltözködésük, ruhavásárlások során is – foglalkozni. A FR fő kérdése: #WhoMadeYourClothes” – szeretnék, ha minél többen feltennék ezt a kérdést és tisztelnék azokat az alkotókat, aki szakmai alázattal, türelemmel készítik ezeket a ruhákat és kiegészítőket. Helyszín: BKIK, 1013, Budapest Krisztina Krt. 99., VII.em. Széchenyi terem. Időpont: 2023. ápr. 25., 14:00 – 18:00. Regisztrálni erre a linkre kattintva lehet.

Divatbemutató – Kézművesség és örökség a divat szívében: A Fashion Revolution Hungary és a BKIK szervezésében valósul meg a FRW egyik kiemelt eseménye, a divatbemutató. A show-n azok a tervezők, alkotók mutatják be kollekciójukat, akik számára fontos a hagyományőrzés beillesztése a kortárs divatba. A kifutón az alábbi tervezők kollekciói láthatóak majd: Stumpf Imre (Stumpf Imre Couture) – női szabómester, divattervező; Navona Rózsa (Navona Fashion) – divattervező; Kocsis Angéla (Kétfecske) – női szabó, újrahaszonsító tervező; Papp Zsófia – divattervező. Helyszín: Márai Sándor Művelődési Ház (1013 Budapest, Krisztina tér 1.), kapunyitás: 2023. ápr. 25., 18:45. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Kerekasztal-beszélgetés – Kézművesség és örökség a divat szívében: A kézműves szakma képviselői kiöregedőben vannak, az új generáció pedig nem érdeklődik a hasonló szakmunkák iránt motiváció, valamint megfelelő oktatás és támogatás híján. A Fashion Revolution Hungary szeretne párbeszédet és együttműködést teremteni, továbbá motiválni a fiatal generációt, hogy becsülje a mesterségbeli tudást, a kézművességet és a hagyományokat a divatban. A beszélgetés résztvevői: Mányiné Dr. Walek Gabriella az FRH országkoordinátora, Papp Zsófia és Navona Rózsa tervezők, valamint Tóth Erika Katalin viseletkészítő szabómester, szakértő, pedagógus, a BKIK Kézműipari Tagozat alelnöke. Időpont: 2023. ápr. 26., 15:00. Helyszín: Károli Gáspár Református Egyetem, B épület, 40-es terem.

Nyitott műhely – Tradíció, egyedi hímzett technikák, mai modern divat: Bemutatkozik a Booms design szabóság: a régi korokban, abban az időszakban, amikor nem a túltermelés jellemezte a gazdaságot, a saját szabóságnak kiemelt szerepe volt. Ezt a vonalat követve, a látogatók betekintést nyerhetnek abba, hogy miként kombinálható a kortárs divat és a hímzett technikák a megrendelő egyedi igényeihez illeszkedve. Ambrus Szilvia 2023. április 27-én 17:00 órától várja az érdeklődőket műhelyében. Helyszín: 1072, Budapest, Rákóczi út 38. (az udvarban).

Csipkeház bemutató – Kézművesség és a csipke a divat szívében: A kortárs divatban a tervezők előszeretettel használnak különféle csipkéket díszítő elemként kollekcióikban. Nem mindegy azonban, hogy ezek a csipkék hol és hogyan készülnek. Ezen a programon a vertcsipke története egy autentikus környezetben, Révész Márta népi iparművész által létrehozott cserkeszőlői Csipkeház állandó kiállításán ismerhető meg. Helyszín: Csipkeház, 5465 Cserkeszőlő, Szabadság út 2., Időpont: 2023. ápr. 28., 10:00. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Good Clothes, Fair Pay

A Rana Plaza tragédiája után tíz évvel továbbra is átlag alatti bérek jellemzőek a globális ruhaiparban. A legtöbb ember, aki a ruháinkat készíti, még mindig éhbérért kénytelen dolgozni szerte a világon, miközben a divatmárkák továbbra is hatalmas nyereséget termelnek. A Fashion Revolution abban hisz, hogy tisztességes fizetés nélkül nincs fenntartható divat, ezért tavaly júliusban elindították a „Good Clothes, Fair Pay” kampányt egy szélesebb koalíció részeként. A kampány a Fashion Revolution Kiáltvány 1. és 2. pontjára építve uniós szintű bért követel a ruházati munkások számára világszerte. (A kampányhoz ITT lehet csatlakozni egy aláírással.)

Good Clothes Fair Pay

További információk, részvételi lehetőségek, megosztható tartalmak a Fashion Revolution Weekkel kapcsolatban a központi weboldalon érhetőek el, illetve érdemes követni a Fashion Revolution Hungary social media platformjait, amelyeken a külsős programokkal kapcsolatban is lehet tájékozódni.

FRH Weboldal: www.fashionrevolution.org/hungary/

FRH Instagram: www.instagram.com/fashionrevolutionhungary/

FRH Facebook: www.facebook.com/fashionrevolutionhungary/

Használd az alábbi hashtageket, kérdezz a márkáktól, hallasd hangodat a 2023-as FRW alatt!

#FashionRevolution #FashionRevolutionWeek #RememberingRanaPlaza

#GoodClothesFairPay #WhoMadeMyClothes #WhoMadeMyFabric

#WhatsInMyClothes #LovedClothesLast #MagyarÖrökség #DivatÉsHagyomány

Kiemelt kép: Papp Zsófia: Virágnyelven / fotós: Schneider Bálint, szerkesztette: Pölz Klaudia, Zahorján Ivett

Previous
Next