A méhek nemcsak a méz elkészítésében játszanak szerepet, hanem alapvető fontosságúak az ökoszisztéma működésében is. Május 20-án az egész világon a Méhek világnapját ünnepeljük, hogy felhívjuk a figyelmet ezeknek a csodálatos lényeknek az elengedhetetlen szerepére és a velük kapcsolatos kihívásokra.

A szlovén méhészek útja a ENSZ-ig

A Méhek világnapjának kikiáltása hároméves út volt, amelyben szomszédunk, Szlovénia vezető szerepet vállalt. A Szlovén Méhészeti Szövetség 2014-ben indította el a kezdeményezést a Méhek világnapjának létrehozására, amit röviddel ezután a szlovén kormány is protezsált. 2015 szeptemberében az egyik legnagyobb nemzetközi méhészeti szervezet, az Apimondia is támogatta a kezdeményezést.

Ennek a kezdeményezésnek keretében a Szlovén Mezőgazdasági, Erdészeti és Élelmiszeripari Minisztérium világkörüli utazásra indult a Méhvilág nevű pavilonnal. A pavilon belső részén egy interaktív kiállítás tárta a látogatók elé a méhek világát kiterjesztett valóság és egyedi audio-szenzoros élmény segítségével. A látogatók hallhatták a méhek zümmögését a kaptárban, érezhették a propolisz illatát, és részt vehettek számos más tevékenységben, mindezt a modern virtuális technológiáját felhasználva. 

A kezdeményezésnek akkora sikere lett, hogy az ENSZ Gazdasági és Pénzügyi Bizottsága is elfogadta a határozatot a Méhek világnapjának kikiáltásáról. 2017. december 20-án a határozatot egyhangúlag támogatta az ENSZ Közgyűlése New Yorkban, ezzel május 20-át hivatalosan a Méhek világnapjává nyilvánították.

Mi lenne velünk méhek nélkül?

Számos tudományosan alátámasztott tény bizonyítja, hogy a méhek milyen fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémában. Például tudtad, hogy a méhek mintegy 80%-át teszik ki a beporzó rovaroknak, és mintegy 75%-a a világ növényfajainak függ tőlük a beporzásban? Ez azért is fontos, mert a beporzás eredményeként létrejönnek a természetes ökoszisztémákban található növények és állatok közötti kölcsönhatások.

A méhek kulcsfontosságú szerepet játszanak a növények beporzásában. Ahhoz, hogy változatos kínálatot élvezhessünk az élelmiszerek terén, szükségünk van a méhek aktív közreműködésére. A méhek virágról virágra szállva a virágporral megrakott lábukon és testükön terjesztik a virágok hímivarsejtjeit, ezáltal biztosítva a növények megtermékenyítését. Ez az elengedhetetlen folyamat biztosítja az élelmiszertermelés folyamatosságát és az ökológiai egyensúly fenntartását.

Sajnos azonban az éghajlatváltozás, a növényvédőszerek használata, a rovarbetegségek és a paraziták mind-mind veszélyeztetik a méh populációkat. A méhek nélkül jelentősen csökken a beporzás mértéke, ami negatív hatást gyakorolna a növényekre. A beporzás révén tehát a növények virágporral történő megtermékenyítése valósul meg, amely a növények szaporodását és a terméshozamot eredményezi. Ha a méhek nem végeznék munkájukat, sok növény nem lenne képes természetes módon szaporodni és csökkenne a termés mennyisége és minősége. Ez a biodiverzitásra is negatív hatást gyakorolna.

A méhek hiánya továbbá a táplálékláncokra is hatással lenne. A virágpor és a nektár hiánya más rovarok, madarak és állatok számára is jelentős táplálékhiányt eredményezne. Ez kihatna a vadon élő állatpopulációkra és az ökológiai egyensúlyra is. A méhek nélkül sok növényfaj, köztük olyan alapvető élelmiszernövények, mint a gyümölcsfák, zöldségek és diófélék, alig hoznának termést. Ez élelmiszerhiányhoz vezetne, ami magasabb árakat és élelmiszer ellátási problémákat eredményezne.

Mindezek tükrében a méhek védelme és megőrzése kiemelkedően fontos az emberiség és a környezet egészsége szempontjából.

Mit tehetünk mi?

Mit tehetünk tehát, hogy segítsük a méheket és megőrizzük ezt a nagyon fontos fajt? Első lépésként támogathatjuk a helyi méhészeti tevékenységet, vásároljunk mézet és méhészeti termékeket a helyi gazdáktól, ezáltal segítve a méhészeket és a fenntartható méhészeti gyakorlatokat! Továbbá, ültessünk méheket vonzó növényeket kertünkbe vagy balkonunkra (például: levendulát, pipacsot, gyöngyvirágot vagy szegfűszeget). Ezáltal biztosíthatjuk a táplálékforrásokat és támogathatjuk a helyi méhpopulációkat.

A méhek védelme mindenki közös ügye. A kormányoknak és döntéshozóknak indítványozniuk kell a méhek védelmére irányuló intézkedéseket és programokat, valamint a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokat! Fontos, hogy a társadalom egésze is tudatában legyen a méhek védelmének fontosságával, és tegyen tudatos lépéseket a méhbarát környezet kialakítása érdekében.

Az idei Méhek világnapján áldozzunk időt arra, hogy átgondoljuk a méhek jelentőségét és a velük kapcsolatos kihívásokat. Tegyünk együtt azért, hogy megóvjuk ezt a különleges fajt és biztosítsuk a természeti egyensúly fenntartását! Mindannyiunk felelőssége, hogy a méhek jövőjét biztosítsuk, hiszen nélkülük szegényebb lenne a világunk.

Helyi Méhészetek Magyarországon

Budapest:

 • Csalló Méhészeti Kft. – Budapest XXII. kerület
 • Vácz-Honey – Budapest XIV. kerület

Pécs és környéke:

 • Gruber Méhészet – Pécs
 • Székely Méhészet – Nagykozár

Debrecen és környéke:

 • Kovács Méhészet – Debrecen
 • Molnár Méhészet – Tiszavasvári

Győr és környéke:

 • Nyulászi Méhészet – Győr
 • Lányi Méhészet – Pannonhalma

Szeged és környéke:

 • Kálmán Méhészet – Szeged
 • Cserepka Méhészete – Mórahalom

Balaton környéke:

 • Horváth Méhészet – Balatonfüred
 • Szőke Méhész – Keszthely
 • Bíró Méhészeti Bt. – Vonyarcvashegy
 • Juhász Méhészeti Bt. – Siófok

Források:

Szerző: Csorba Eszter, fotók: Unsplash

Previous
Next