Amikor kövérfóbiáról beszélünk, sokszor az jut eszembe, hogy ez egy főként nőket érintő probléma. Ami részben igaz is, hiszen a nagyobb testben élő nők és a nagyobb testben élő férfiak nem ugyanabban a bánásmódban részesülnek. A nők hatványozva tapasztalják ezt a jelenséget a férfiakhoz képest, azonban ez nem azt jelenti, hogy utóbbiak nem kapnak negatív megjegyzéseket a testük miatt. 

A kövérfóbia sok szempontból a nők gyűlöletéről és a női test kinézetének regulálásáról szól. Mindazonáltal, e téma kutatása során rá kellett döbbennem, hogy bizonyos szempontból a plus-size férfiak által tapasztalt viszonyulások szintén a nőgyűlölet eredményei. 

A kövér férfiakra gyakran aggatnak hagyományosan nőies jelzőket, például erkölcstelen”, fegyelmezetlen” vagy gyenge akaratú”. Úgy gondolom, hogy a szexizmus és a sok évszázadnyi nőgyűlölet – önmagában nem a plus-size férfiak gyűlölete – az, ami ellenérzést vált ki a nagyobb testben élő férfiakkal szemben. Egy remek példa erre az a „Moob” (man-boob) mozgalom. A férfiak testükkel szembeni szorongásának egyik forrása az lehet, hogy a testsúly növekedésével a mellméret is megnő (ez a gynaecomastia, ami nem csak plus-size férfiaknál fordul elő). Ez ellene megy annak az elvárásnak, hogy csak a nőknek legyen „jó/nagy mellük”. 

Természetesen, a heteronormatív szabályok alapján férfiként vonzódnod kell a formás és méretes mellekhez, de mi történik akkor, ha ezek a formás és méretes mellek egy férfin jelennek meg? Hát igen… ilyenkor a jól ismert heteronormatív szabályok összemosódnak és az úgynevezett male-gaze összezavarodik. 

Mit képzelnek ők, hogy férfiként mellük van? Leszögezném: ez egy olyan testrész, ami minden embernek van, de nőknél tárgyiasítható és szexualizálható is egyben.

Fotó: Canva

Ezenkívül a férfiaknak a nők feletti hatalma részben azon az elképzelésen múlik, hogy a férfi test fizikailag erősebb. Mivel a kövér testek – nemtől függetlenül – általában fizikailag nem olyan erősek, ezért felmerül az a kérdés, hogy a mid-size, plus-size férfiak, hogyan tudnak majd a nők fölött dominálni? Következésképpen, a plus-size férfiak veszélyeztethetik a jelenleg fennálló patriarchátus rendszert és férfi dominanciát… 

Kövérfóbia és a mérgező maszkulinitás 

A mérgező maszkulinitás olyan viselkedések és értékek összessége, amelyek a nemi szerepek hagyományos és potenciálisan elavult megértéséhez kapcsolódnak. A mérgező maszkulinitás szerint a nőies attribútumok a gyengeség jelei és mindig negatív konnotációval párosulnak. Ilyen értelemben fedi egymást a nőgyűlölet és a mérgező maszkulinitás fogalma. 

A kövérfóbiát és a mérgező maszkulinitás kapcsolata különösen erősen jelenik meg a meleg férfi közösségben. Bár sok meleg férfi szeretne hinni közössége befogadó magatartásában, a szomorú tény az, hogy általánosságban a meleg férfiak nagyon kirekesztőek és kövérellenesek tudnak lenni. A csoporthoz tartozó egyének gyakran óriási nyomás alatt állnak, hogy megszerezzék az „ideális”, vagyis a karcsú, izmos testfelépítést. Ez a nézet az olyan randi alkalmazások használata során is tapasztalható, mint a Tinder vagy a Grindr, ahol a férfiak „preferenciákként” sorolják fel burkolt előítéleteiket, mint például „ne legyél elhízott” és „ne legyél nőies”.

Míg a meleg férfiak közösségében a kövérfóbia minden bizonnyal társadalmunk káros attitűdjeinek eredménye, lehet, hogy a mérgező maszkulinitás és a nőgyűlölet is közrejátszanak, hiszen, ahogy már az előbb említettem, sok férfi egyenlőségjelet tesz a kövérség és a nőiesség között. 

Hol vannak a férfiaknak szóló testpozitív mozgalmak?

A testpozitív mozgalmaknak valójában nem csak az volt a célja, hogy a nem megszokott testekre felhívja a figyelmet, hanem az is, hogy az olyan csoportokat segítse, amelyek tagjainak minden egyes nap szembe kell nézniük valamilyen diszkriminációval (pl.: transzneműek, fogyatékkal élők stb). Azonban, a testpozitív mozgalmakon belül is látható egy szakadék; a nemek közötti különbség, amit nem hagyhatunk szó nélkül. 

Fotó: Pexels

Természetesen mondhatjuk azt, hogy „de hiszen a férfiakat nem állítjuk szembe olyan magas elvárásokkal a külsőségek terén, mint a nőket, akkor meg mi a fenének kell testpozitív mozgalom nekik?” 

Mi van akkor, ha a média által megerősített mérgező férfi sztereotípiák manipulálják a férfiakról alkotott felfogásunkat és a testükhöz való viszonyukat? A média legtöbb esetben olyan férfi képet reprezentál, ami sokaknak elérhetetlen. Ezenkívül, iszonyú frusztráló lehet, hogy ha nem a fitness magazinokra született testalkattal rendelkezik valaki, akkor aputeste van a közvélekedés szerint. Ez megint csak azt mutatja, hogy a média mennyire szereti az embereket bekategorizálni.

Sajnos a médiában alig vagy egyáltalán nincs egészséges ábrázolása a plus-size férfinak. A nagyobb testalkattal rendelkező férfiak mindig jófejek, viccesek – de soha nem vonzóak, sőt már-már aszexuális megjelenítésük van. Ezer filmben láthattuk már ezt a felállást: túlsúlyos férfi szereplő, aki mindig poénkodik (főleg a saját testsúlyával).

Következtetésképpen, a média valójában úgy ítéli meg, hogy minden olyan tulajdonság, amellyel egy kívánatos férfinak rendelkeznie kell, az valamilyen módon közvetlen fizikai erejének és tulajdonságainak eredménye.

Jelenleg a nők 67%-a számít plus-size-nak, és ez még csak a jéghegy csúcsa, hiszen a divat- és a médiaipar csak most kezdte el ezt tudomásul venni. Ami pedig a férfiakat illeti, a beszélgetés aligha kötetlen annak az általános tévhitnek köszönhetően, hogy a férfiak egyszerűen nem törődnek úgy a külsejükkel, ahogy a nők teszik. Ezenfelül, a testkép- és étkezési rendellenességekkel kapcsolatos kutatások kevesebb, mint 7%-a vonatkozik férfiakra. Tehát a férfiak nagyjából 30 évnyi hátrányban vannak ilyen szempontból.

Fotó: Freepik

Kockázati tényezők

A férfiak étkezési zavaraira vonatkozó statisztikák közül sok nem teljesen pontos. Ennek nagy része az étkezési zavarokkal küszködő férfiak folyamatos megbélyegzésének tudható be, ami ahhoz vezet, hogy az érintett férfi egyének nem jelentik, illetve nem kérnek segítséget ilyen helyzetben. A tájékoztatás teljes hiánya akár azt is okozhatja, hogy a férfiak úgy gondolják, őket nem is érintheti ez a probléma. De sokszor csak nem tudják, kihez forduljanak, vagy félnek, hogy az egészségügyi szakértők nem veszik komolyan őket.

Ha van olyan férfi a környezetedben, aki feltehetőleg étkezési zavarokkal küzd, az alábbi módokon segíthetsz:

  1. Segíts nekik megérteni, hogy ahhoz, hogy beilleszkedjenek, nem kell izmosnak és sportolónak lenniük.
  2. A segítségkérés emberi dolog és nem csak a lányok tehetik meg.
  3. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy  valakinek a kinézete nem határozza meg egészségi állapotát.
  4. Az érzelmek és szorongások kifejezése is emberi dolog és nem azon múlik, hogy mi van a lábaid között.

Sem nőnek, sem férfinak lenni nem könnyű a mai világban. Rengeteg változtatásra van szükség ahhoz, hogy a jelenleg fennálló normákat egy új, más irányba tereljük, amihez az érintettek is szükségesek. Fogadjuk el egymást, fogadjuk el önmagunkat, ha pedig egészségügyi vagy lelki problémáink vannak, kérjünk segítséget!

Források: 

Miért feminista probléma a férfiak elleni kövérfóbia?

Kövérfóbia és a mérgező maszkulinitás

Hol vannak a férfiaknak szóló testpozitív mozgalmak?

Kockázati tényezők

Szerző: Csorba Eszter, kiemelt kép: Pexels

Previous
Next