Email Us: juli@themenovo.com
Call Us: 002 01066165701

A Greenpeace új németországi jelentése szerint a SHEIN nevű ultragyors divatmárka üzleti modellje a veszélyes vegyszereken és a környezet pusztításán alapul. A 47 SHEIN terméken végzett teszt azt találta, hogy közülük hét (15%) olyan veszélyes vegyi anyagokat tartalmaz, amely átlépi az uniós szabályozási határértékeket, ezek közül öt termék 100%-ban vagy annál nagyobb mértékben lépi át a határértékeket, míg a tesztek szerint összesen 15 termék tartalmaz aggodalomra okot adó (32%) veszélyes vegyi anyagokat. 

A Greenpeace Németország 42 terméket vetett teszt alá, köztük férfi, női, gyermek- és csecsemőruházati cikkeket és lábbeliket a SHEIN webshopokból Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Svájcban, és öt terméket egy müncheni pop-up üzletből. A termékeket egy független laboratóriumba küldték kémiai elemzés céljából.

Az eredmények – amelyekből kiderül, hogy nagyon magas a ftalátok mennyisége a vizsgált cipőkben és a formaldehid mennyisége a gyerekruhákban – bizonyítják a SHEIN hanyag hozzáállását a veszélyes vegyszerek használatával összefüggő környezeti és egészségügyi kockázatokkal kapcsolatban. A kínai Nanjingban székelő vállalat megszegi az EU vegyi anyagokra vonatkozó környezetvédelmi előírásait, és kockáztatja a fogyasztók és a termékeket gyártó beszállítók dolgozóinak egészségét, pusztán haszonszerzés céljából.

Viola Wohlgemuth, a Greenpeace Németország körforgásos gazdasággal foglalkozó kampánymenedzsere elmondta: „A Greenpeace Németország eredményei azt mutatják, hogy a veszélyes vegyi anyagok használata alátámasztja a SHEIN ultragyors divat üzleti modelljét, amely a jövőbiztosság ellentéte. A veszélyes vegyi anyagokat tartalmazó SHEIN termékek elárasztják az európai piacokat, miközben megszegik az előírásokat, amelyeket a hatóságok nem kényszerítenek ki.”

Wohlgemuth hozzátette, a SHEIN beszállítóinak dolgozói, a környező közösségek és a kínai természeti környezet viselik a SHEIN veszélyes vegyi anyagainak legnagyobb terhét. A fast fashion lineáris üzleti modellje teljesen összeegyeztethetetlen a klímabarát jövővel – de az ultragyors divat megjelenése tovább gyorsítja az éghajlati és környezeti katasztrófa előrehaladását, amit kötelező érvényű jogszabályokkal meg kell állítani!

Szennyezés a Tullahan Riverben, a Fülöp-szigeteken (fotó: greenpeace.org)

Az elmúlt néhány évben a SHEIN exponenciálisan nőtt azáltal, hogy naponta több ezer új dizájnt értékesített fiataloknak, sőt gyerekeknek a közösségi médián keresztül, majd kevesebb, mint egy hét alatt elkészítette azokat egy, akár több ezer beszállítóból álló hálózatban Kínában, nem egyszer alákínálva a versenytársaknak a gyártás gyorsaságával és rendkívül olcsó, alacsony minőségű és eldobható termékeivel. Új, ultragyors üzleti modellje még messzebbre viszi a túlfogyasztás szélsőségeit a textilhulladék keletkezésével összefüggésben, valamint rendkívül káros hatással van az ellátási láncban dolgozók életminőségére.

Az importált termékekben található veszélyes vegyi anyagokra vonatkozó EU-szabályok a REACH rendelet értelmében szigorú koncentrációs határértékeket állapítanak meg az Európában értékesített ruházati cikkekben, kiegészítőkben és cipőkben található veszélyes anyagokra. A kiskaput, amely kizárta e követelmények alól az importált termékeket, bezárták, miután a Greenpeace Detox My Fashion kampányának köszönhetően a bizonyítékok kimutatták, hogy a globális déli országok textilbeszállítói által használt veszélyes vegyi anyagok vízszennyezéshez vezettek az EU-ban. A ruhákban lévő veszélyes vegyi anyagok jelentős akadályt jelentenek a textilek újrahasznosításában is.

„A Greenpeace arra szólítja fel az EU-t, hogy kényszerítse ki a veszélyes vegyi anyagokra vonatkozó törvényeket, amelyek az EU saját textilstratégiájában megfogalmazott, körforgásos textilgazdaság megvalósításának és a gyors divat végének alapvető követelményei.” – mondta Wohlgemuth. Kiemelte, hogy az EU-nak vizsgálnia kell azt az ultragyors, embertelen rendszert is, amelynek a 21. században egyetlen iparágban sem szabadna helye lenni. A vállalatokat teljes mértékben felelőssé kell tenni a környezeti és társadalmi kizsákmányolásért az ellátási láncokban. Ezt sürgősen kezelni kell egy globális szerződésen keresztül, hasonlóan a közelmúltban elfogadott UNEA műanyagszerződéshez, amelyet jelenleg is tárgyalnak. Ezek által végre kezelni lehet a divat óriási ökolábnyomát.

Iparági források szerint a textíliák kevesebb mint 1%-a készül régi textilekből, de minden másodpercben egy kamionnyi textilt dobnak ki vagy égetnek el. A problémák közül a legszembetűnőbb a hatalmas mennyiségű szennyező textilhulladék, amit egyre gyakrabban kerül Kelet-Afrikába és más déli országokba, amint azt a Greenpeace Németország nemrégiben jelentette.

Laboratóriumban tesztelték a SHEIN termékeit (fotó: greenpeace.com)

A ultragyors divatóriás arra kényszeríti a beszállítókat, hogy rohamos gyorsasággal szállítsanak; a megrendeléseket háromszor olyan gyorsan teljesíti, mint legközelebbi riválisa, a Zara. A SHEIN légi szállítmányozással közvetlenül juttatja el termékeit az ügyfelekhez szerte a világon.

A Greenpeace Németország jelentése szerint a SHEIN üzleti modellje akadályozza a környezet védelmét, valamint a munkavállalók és a fogyasztók egészségét és biztonságát szolgáló szabályozások végrehajtásának hiányán alapul.

Forrás: ITT, kiemelt kép: stories.publiceye.ch

 

Previous
Next