Email Us: juli@themenovo.com
Call Us: 002 01066165701

A nők elleni erőszak felszámolásának világnapján a NANE Egyesület közleményét idézzük. „Magyarországon átlagosan hetente egy nőt öl meg a (volt) férfi partnere. Minden ötödik nő olyan családban nőtt fel, ahol az apja verte az anyját. Minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről. Ma van a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja, amely egyben a 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak ellen kampány kezdődátuma is. Az egyesületünk számára ez évek óta egy fontos esemény – két év kihagyás után most végre újra személyesen találkozhatunk, hogy megemlékezzünk a nők elleni erőszak áldozatairól.

Magyarországon a döntéshozók továbbra sem kezelik kellő súllyal ezt a nők százezreit érintő problémát. A hatóságok szemet hunynak a bántalmazás felett, továbbra is visszatérő panasz az érintettekről, hogy csak akkor lépnek közbe, ha vér folyik – pedig akkor már rég késő. A bíróságok nem védik meg az áldozatokat, képzés híján sok esetben fel sem ismerik a bántalmazást, így még mindig hétköznapi tapasztalat, hogy futószalagon ítélnek gyerekeket a bántalmazó apjuknak – éppen egy éve lépett hatályba a törvény, amely az egyik szülő kérésére és a másik kifejezett tiltakozása ellenére is lehetővé teszi a közös szülői felügyelet gyakorlását.

Nap mint nap találkozunk anyákkal, akiket százezres, nem egyszer milliós bírságokkal sújtottak, amiért nem kényszerítették a rettegő, traumatizált gyerekeiket a bántalmazó apjukkal való kapcsolattartásra.

Mindeközben a segélyvonalaink teljes kihasználtsággal működnek. A többi, állami támogatás nélkül működő civil szervezethez hasonlóan mi is a kapacitásainkon felül igyekszünk pótolni azokat a feladatokat, amelyeket az állam nem képes és nem is hajlandó ellátni. Különösen dühítő ez, amikor a kormány egy évtizede családbarátsággal kampányol, holott jól tudjuk hogy a miniszterelnök nőügyekkel nem foglalkozik. Az elmúlt évek során újra és újra bebizonyosodott, hogy a kormány a nőkre szinte kizárólag szülőgépekként tekint, akik újratermelik az emberi erőforrásokat. Ennek fenntartása érdekében persze számos állami beavatkozás történt, vegyük például a nemrégiben szívhang-rendelet néven elhíresült abortusztörvényt, vagy a különféle, gyerekvállaláshoz kötött szociális támogatásokat, ahol súlyos következményekkel kell szembenéznie azoknak a szülőknek, akik nem teljesítik a megszabott gyerek-kvótát.

A NANE és a PATENT Egyesület az év 365 napján a nők elleni erőszak, a nőket érő elnyomás és igazságtalanságok ellen harcol. A következő 16 napon arra kérünk titeket, hogy csatlakozzatok hozzánk: szólaljatok fel a nők elleni erőszak minden formája ellen és álljatok ki velünk az áldozatok mellett! Találkozzunk ma este 17:15 perckor a Városháza parkban, vonuljunk együtt a Kossuth térre, és mutassuk meg, hogy elég volt a nők elleni erőszakból!”

(Az esemény linkje: https://fb.me/e/3Y8otWAa3)

Previous
Next