A European Citizens’ Initiative (ECI), vagyis a „Good Clothes, Fair Pay”-kezdeményezés létrehozóinak célja, hogy a ruháinkat készítő emberek tisztességes megélhetéshez szükséges béreire vonatkozó törvények megalkotására szólítsák fel az Európai Bizottságot. Ehhez legalább egymillió uniós polgár aláírására van szükség. A kezdeményezést a polgárok koalíciója vezeti, továbbá civil szervezetek, döntéshozók és a megélhetési bérekkel foglalkozó szakértők támogatják.

Az ECI olyan uniós jogszabályokat követel meg, amelyek előírják az EU-ban ruházati cikkeket, textileket és lábbeliket értékesítő vállalatoknak, hogy az ellátási láncukban biztosítsák a megélhetéshez szükséges alapbéreket dolgozóik számára. Így a márkáknak és a kiskereskedőknek törvényi kötelezettségük lenne arra vonatkozóan, hogy saját ellátási láncukban felmérjék a fizetések aktuális mértékét, terveket dolgozzanak ki a tényleges és a tisztességes megélhetéshez szükséges bérek közötti szakadék megszüntetésére, és nyilvánosságra hozzák e folyamatok előrehaladását.

Az ECI a www.goodclothesfairpay.eu oldalon írható alá.

A divatcégek milliárdokat keresnek, miközben az ellátási láncukban dolgozók bérének mértéke nem elegendő az alapvető javak biztosításához sem. A világ legnagyobb ruhaimportőreként és az egyik legnagyobb divatfogyasztói piacaként – 2022-ben több mint 260 milliárd eurós értékesítéssel – az EU-nak szembe kell néznie ezzel a tisztességtelen és kizsákmányoló modellel.

A divatfogyasztókat is egyre inkább zavarja ez az etikátlan rendszer – jól akarják érezni magukat az általuk viselt ruhákban, de nem tudják felmérni, hogy a ruháikat készítő dolgozót tisztességesen megfizették-e, vagy sem, hiszen a rendszer átláthatatlan. A „Good Clothes, Fair Pay”-kampány lehetőséget kínál a fogyasztóknak a változtatásra és a segítségnyújtásra.

Fotó: www.goodclothesfairpay.eu

Kirsten Kossen, az ASN Bank emberi jogi főtanácsadója – aki kezdeményezte az ECI-t – és az ECI Állampolgári Bizottságának tagja szerint a márkák túl sokáig ígérték, hogy helyesen fognak cselekedni, de ez többnyire nem történt meg. „Nem várhatunk tovább az önkéntes intézkedésekre. EU-polgárokként megvan a hatalmunk változtatni (…) A valódi, iparági változásokhoz a divatcégeket felelősségre kell vonni.”

A legtöbb ember, aki a ruháinkat készíti, nem keres eleget ahhoz, hogy tisztességesen megéljen.

A ruhaiparban dolgozók, főként nők, átlagosan 45%-kal keresnek kevesebbet, mint ami önmaguk és családjuk eltartásához szükséges lenne. A fárasztó, nem egyszer embertelen körülmények között ledolgozott munkaórák mellett a legtöbbjüknek még azzal is meg kell küzdeniük, hogy egészséges ételeket tegyenek az asztalra, biztosítani tudják a lakhatásukat, egészségügyi ellátáshoz jussanak, vagy akár iskolába küldjék a gyermekeiket.

Az iparágban jelenleg érvényes törvényes minimálbérek egyszerűen nem elegendőek. A divatipar jelenleg több tízmillió embert foglalkoztat a déli országokban, és 1,5 milliót az EU-ban – akik többsége nem kap a tisztességes megélhetéshez szükséges fizetést. A probléma globális, mindenhol érinti a ruházati munkásokat.

A helyzetet tovább rontotta a COVID-19 világjárvány. Dolgozók százezrei maradtak fizetés nélkül, amikor a nagyobb márkák visszautasították a már megrendelt és előállított áruk kifizetését. Ez súlyos humanitárius válsághoz vezetett, amelyben a munkavállalók szociális védőháló nélkül maradtak.

Segíts a Fashion Revolutionnek és a társszervezeteknek elérni az egymillió aláírást a #GoodClothesFairPay oldalán, és támogass egy jó ügyet! További információ: www.goodclothesfairpay.eu

Képek forrása: Fair Wear Foundation – www.fairwear.org/

Previous
Next