Töredelmesen bevallom, hogy van hová fejlődnöm a fenntartható életmóddal kapcsolatban. Főként a kevesebb több elvét igyekszem még inkább foganatosítani. A tudatos választások terén azonban úgy érzem, sokat léptem a haladás irányába az utóbbi években, legyen szó ruhákról, jóléti cikkekről, utazásokról, ételekről vagy a szabadidőm eltöltéséről. Azon túl, hogy újságíróként feladatomnak érzem a tájékoztatást a fenntartható divat, életmód sokoldalú és nem mindig egyértelmű jelenségeivel kapcsolatban, én is folyamatosan keresem a tudást, az inspirációt – magamnak és az olvasóknak egyaránt. Az alábbiakban néhány olyan podcastet mutatok be, amelyek a fenntartható életmód egyes aspektusait tárgyalják humorral, izgalmas történetekkel fűszerezve, intelligensen, olykor provokatívan.

The Slow Home Podcast | iTunesStitcher

A The Slow Home Podcast alapítója, Brooke McAlary jelenleg Sydney mellett, Ausztráliában él családjával és háziállataival. Podcastje a minimalizmusra, az egyszerűsítésre és az igazán fontos dolgok értékelésére összpontosít. Azoknak ajánlom, akik a monoton munka és a fast life elől elmenekülnének néha virtuálisan egy kellemes otthonba, ami történetesen a Kék-hegységben található, illetve inspirációt gyűjtenek ebben a terhelt időszakban a lelassulással kapcsolatban.

A Sustainable Mind | iTunesStitcherSpotifyGoogleTuneIn

A Sustainable Mind egy olyan podcast, amely környezettudatos egyéneknek, ecopreneuröknek, környezetvédelmi aktivistáknak, helyi szervezőknek,  minimalistáknak, tudatos fogyasztóknak és a Föld megóvásáért tenni akaróknak szól. Ha ihletre, motivációra vágysz és tevékeny résztvevője szeretnél lenni a változásnak, akkor a Sustainable Mind csatorna tetszeni fog. Marjorie Alexander minden héten új epizóddal jelentkezik, és olyan vendégeket hív meg, akiknek cégei, kampányai és projektjei élhetőbbé teszik/tették a bolygót. Az epizódokban vallanak a természettel való kapcsolatukról, beszélnek a zöld karrier felé vezető utról, bemutatnak különféle fenntartható gyakorlatokat, az egyes projektek elindításának tanulságait és még sok minden mást.

Conscious Chatter | iTunesStitcherPodBeanPlayerFM

A Conscious Chatter nevű podcast megálmodója, Kestrel Jenkins fenntartható divattal és stílussal foglalkozik podcastjében, továbbá a globális ruházati ellátási lánc problémáinak árnyalására vállalkozik. A Conscious Chatter epizódjaiban kemény kérdések is elhangzanak a divatipar rendszerével kapcsolatban, amelyekre a hallgatók az ágazat szakértőitől és change-makereitől is kapnak válaszokat.

Fotó: consciouschatter.com

Brown Girl Green | iTunesSpotifySoundcloud

Az aktivista, műsorvezető és előadó Kristy Drutman által létrehozott Brown Girl Green a média, a sokszínűség és a környezetvédelem témáinak metszéspontjait tárja fel. Kristy környezetvédelmi szószólókat, vezetőket hív meg adásaiba, és többek között az elfogadásról vagy az éghajlati válság kezelésének kreatív megoldásairól beszélget velük. Arra törekszik, hogy megváltoztassa azt a képet, hogy mit jelent környezetvédőnek lenni a 21. században.

Low Tox Life iTunesStitcher

Az Alex Stuart által létrehozott Low Tox Life Podcast a testünkről, az elménkről és a lelkünkről szól. Az alvási szokásainkat, az elfogyasztott ételeket, a pszichés wellness-t és a WC-papírt (komolyan!) tárgyaló epizódok tengerében nem nehéz elmerülni. Ez a podcast különféle informatív és érdekes témákat fed le, de ha mindez nem volna elég, a számára dedikált weboldal recepteket, e-tanfolyamokat és e-könyvet is kínál.

Fashion Revolution | ACASTiTunes

A Fashion Revolution Podcast a viselt ruházat mögött rejlő történeteket tárja fel. Interjúk és kutatások révén a mozgalom a fenntarthatóság, az etikusság és az átláthatóság problematikáit a divatipar rendszerén levezetve elemzi, teszi közzé. Tamsin Blanchard nemzetközi divatújságíró kutatókkal, ellátási lánc szakértőkkel, ruházati dolgozókkal, politikusokkal és aktivistákkal beszélget az FR podcast epizódjaiban, melyekben a divat társadalmi és környezeti problémáinak mélyére vezeti a hallgatókat, de gyakorlati lépésekkel is segít a változás előre mozdítása érdekében.

Good + Social iTunes

A Good + Social Podcast elkötelezett az iparágukat megváltoztató innovátorok, vállalkozók és aktivisták mögött álló történetek feltárása iránt. Ezt a csatornát hallgatva megismerhetjük a társadalmi hatásokat előidézők legnagyobbjait és a kulisszák mögül azokat a kreatív módszereket, amelyekkel ezek az egyének a hagyományos rendszereket átformálják. Akár saját magad veszel részt társadalmi projektben, akár csak ihletet és optimista gondolatokat keresel, a kreatív ügynökségként is működő team podcastje biztosan jobb kedvre derít majd.

The Wardrobe Crisis | iTunesStitcherSpotify

A The Wardrobe Crisis podcastet Clare Press divatújságíró, szerző és műsorvezető működtetni, aki egyben a Vogue első fenntarthatósági szerkesztője is volt. Hetente jelentkező epizódjaiban tervezőkkel, klímatudósokkal, aktivistákkal és akadémikusokkal készít interjúkat a divatról, az etikus gyakorlatokról, a társadalmi igazságosságról, az élővilágról és arról, hogy ezek miként keresztezik egymást. A volt vendégek között van a Me Too alapítója, Tarana Burke, Rosario Dawson színésznő, valamint az olyan általam is imádott márkák szószólói, mint a Patagonia, az Allbirds vagy a Veja. (Érdemes a magazint is olvasgatni, illetve feliratkozni a hírlevélre.)

The Minimalists | iTunesStitcheriHeartRadio

A több mint 4 millió olvasóból és követőből álló közönséggel Joshua Fields Millburn és Ryan Nicodemus büszkén nevezheti magát a minimalizmus mesterének. Számos esszéje, könyve, online workshopja és dokumentumfilmje mellett a duó az iTunes egyik legmagasabb rangú podcastjét, a The Minimalists Podcastot sugározza. A hallgatók őszinte, lényegretörő epizódok útján nyernek betekintést a minimalista életvitel esszenciáiba. Hogyan lehetünk minimalisták a kapcsolatokban, az otthoni környezetünkben, az öngondoskodás terén vagy a munkahelyünkön? A podcast kreatív és relatív megközelítésével különösen szimpatikus narratívákat hoz.

Körforgásban | iTunes

Egy magyar podcast a fenntarthatóságról a téma rajongóinak, a tanulni vágyóknak, a vállalkozó szelleműeknek és a klímaszorongóknak is. A podcast bemutatja, hogy minden témának helye van a Körforgásban, illetve azt is, hogy azok miképpen támogatják a fenntartható fejlődési célok megvalósulását. Mindezek mellett a podcast hostjai – Tomaj Zsófi és Rabatin Buru Évi – hazai jó példákról is beszélgetnek.

További hallgatásra ajánlott podcastek, ahol szó esik fenntarthatóságról: Tudatos Vásárló, MiaFemme, VénuszProjekt.

Szöveg: Zahorján Ivett, forrás: The Good Trade, kiemelt kép: Unsplash

Previous
Next